Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fasiszta terrortámadást átélt Új-Zéland miniszterelnöke a muszlimok szeretetét kérte Trumptól

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az új-zélandi miniszterelnök a fegyvertartási törvények változtatását ígéri, akár a félautomata fegyverek teljes tiltásával, miután tegnap reggel vélhetően három elkövető két mecsetben követett el rasszista terrortámadásokat muszlimok ellen. Az országot megrázó christchurch-i támadásokban 49-en vesztették életüket.


„Egy valamit mondhatok Önöknek, a fegyverviselési törvényeink változni fognak” – mondta helyi idő szerint szombat reggel sajtótájékoztatóján Jacinda Ardern, Új-Zéland munkáspárti miniszterelnöke.

Ardern elmondta, a lövöldözés egyik gyanusítottja 5 lőfegyverhez jutott hozzá legálisan, őrizetbe vétele után két félautomata lőfegyvert és két vadászpuskát foglaltak le. A férfi 2017 novemberében szerezte meg a szóban forgó lőfegyverekhez szükséges engedélyeket, és el is kezdte a fegyverek beszerzését.

A fegyvertartási törvényeket már több alkalommal próbálták a szigetországban megváltoztatni, eddig sikertelenül. A miniszterelnök szerint eljött az ideje, hogy megakadályozzák, hogy halálos fegyverek illetéktelen kezekbe kerülhessenek.

Az Új-Zélanddal szomszédos Ausztráliában egyébként éppen egy tömeggyilkosság után szigorították radikálisan a lőfegyverviselést.

1996-ban Port Arthurban egy férfi 35 ember életét oltotta ki egy katonai vadászpuskával. A John Howard vezette konzervatív kormány – erős belső ellenállás mellett – néhány hét alatt törvényileg tiltotta be az automata és félautomata fegyverek tartását és importját. Adatbázist készítettek a polgári kézben lévő fegyverekről, és hoztak egy olyan törvényt is, amely alapján az állam visszavásárolta a tulajdonosoktól a fegyvereiket, amivel sokan éltek is. A rendelkezés-sorozatot követő 23 évben a kontinensen nem történt lőfegyveres tömeggyilkosság, a gyikosságok száma 22%-kal csökkent.

Arról vitatkoznak a szakértők, hogy az eredmények mennyiben tulajdoníthatóak a Howard-kormány tevékenységének, de a többség szerint jelentős.

Az elkövetésnél használt fegyverek közül még a félautomaták is egyszerűen beszerezhetőek Új-Zélandon, 16 éves kor felett egy könnyen megszerezhető engedéllyel, akár az interneten keresztül megvásárolhatóak.

A korábbi években Új-Zéland ugyanakkor nem tartozott a fegyveres gyilkosságok által legfertőzötteb országok körébe: alig volt olyan év, amikor több embert öltek meg lőfegyverekkel, mint a tragikus pénteki napon.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a világ minden tájáról kifejezték részvétüket vezetők, többek közt Donald Trump is. Az USA elnöke a liberális lőfegyverviselés-törvények barátja, akit gyakran érnek kritikák a muszlimokkal szembeni rasszizmusa miatt is.

Ardern a sajtótájékoztatón elmondta, Trump arra irányuló kérdésére, hogy mivel tudná segíteni az USA Új-Zélandot, a miniszterelnök úgy válaszolt, a világ muszlim közösségei iránti szimpátiával és szeretettel.

Az országban a titkosszolgálatok az elmúlt években erőteljesebben figyelték a szélsőjobboldali csoportokat, de az elkövetők nem voltak megfigyelve.

Noha a törvények nem engedik meg a gyanusítottak nevének nyilvánosságra hozását, az egyik elkövető kiléte ismert: a 28 éves ausztrál Brenton Tarrant közösségi médián tette közzé kiáltványát, amiben fasisztának és etnikai nacionalistának vallotta magát, aki támadásával a muszlimok ellen akarta hergelni az embereket. A támadáshoz használt egyik fegyverre többek közt Hunyadi János és Szilágyi Mihály angolra fordított nevét írta. Emögött vélhetően az a meggyőződése állhat, hogy a muszlim közösségek elleni fasiszta terror és a 15. századi európai uralkodók Oszmán Birodalommal való dinasztikus küzdelme között eszmei kapcsolat van.

Frissítés 7.45 – A fő elkövető Brenton Tarrant ellen vádat emeltek tömeggyilkosságért. A férfi nem kérte óvadék ellenében való szabadlábra helyezés lehetőségét.

(The Guardian)

A támadásokban 49-en vesztették életüket, 40 ember jelenleg is kórházban van, két sérült állapota súlyos.

(The Guardian)

Címlapkép: Wikimedia Commons