Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tényleg csak idegengyűlölő keretben lehet politizálni Magyarországon?

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Fidesz politikájának egyik sarokköve, hogy megteremti a mi és ők keretet. Mi, a fideszesek, és ők a hazaárulók; mi, a dolgozók és ők, a haszontalanok; mi, a tisztességes emberek és ők, a szegények; mi, a magyarok és ők, a mások. Ez a Fidesz politikájának egyik legfontosabb eleme, hogy különböző törésvonalak mentén osztja fel az embereket, és érdem csak annak jár, aki a belső körben marad.

Ha valaki szembe akar szállni a Fidesz politikájával, akkor ezt a megosztó keretet kell szétverni, és nem csak akkor, ha őt érinti, hanem minden egyes helyzetben. Ezen a kereten belül ugyanis nem lehet megverni a Fideszt, hiszen ő alakítja a törésvonalakat, és bármikor húz egy olyan vonalat, ami újra kettéosztja a társadalmat a neki kedvező terepen.

Persze valójában nem szétverni kell ezt a törésvonalat, hanem újakat kell felállítani, de az semmiképp nem segít a Fidesszel szembeni politizálásban, ha az állampárttal szembeni erők azzal próbálkoznak, hogy a Fidesz törésvonalai mentén politizáljanak, helybenhagyva így az általa megteremtett politikai kereteket. Mert akkor a választópolgárokat arra kondicionálják, hogy ezekben az ők és mi kérdésekben igaza van a Fidesznek.

Cikkem apropója az, hogy az idegengyűlölet kérdéskörében az ellenzéki pártok most rendre saját törésvonala mentén, saját ultranacionalista keretében akarják megverni a Fideszt.

„A most befogadottak korábban nem jártak Magyarországon, nem beszélnek magyarul, és nem ismerik a magyar kultúrát, pontosan annyira magyarok, mint azok az ukránok, akik most sorra buknak le azzal, hogy csalással szereztek állampolgárságot”

– mondja a venezuelai menekültek befogadása kapcsán Molnár Csaba, a DK alelnöke.

„Reagálás a venezuelai menekültek befogadására

A magyar embereknek joga van tudni Orbán bevándorláspárti politikájáról. Orbán menekülteknek adott ingyen repülőjegyet, ingyen lakást, ingyenes magyar és angol nyelvtanfolyamot, és letelepedési papírokat. Miniszterelnök Úr, ki hatalmazta fel erre? Úgy tűnik, nem Brüsszelből szervezik a bevándorlást, hanem a Karmelita kolostorból”

adott ki közleményt az MSZP.

„A Demokratikus Koalíció törvénymódosításban kezdeményezi, hogy ne lehessen külföldi templomokra vagy kórházakra költeni a magyar adófizetők pénzét, amíg egyetlen magyar kórháznak is tartozása van” – közölte Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt parlamenti frakciójának szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus a magyar emberek ellen elkövetett „bűnnek” nevezte, hogy miközben „darabjaira esik szét” a magyar egészségügy, szakrendelések állnak le, és teljes kórházi osztályok maradnak orvos nélkül, a kormány a Hungary Helps program keretében iraki lakóházakra, libanoni és mexikói templomokra, illetve szíriai, vietnami és nigériai kórházakra költi a magyar adófizetők pénzét.

És sajnos bőven lehetne még folytatni a sort, amikor a magyar ellenzéki politikusok nem egyszerűen rámutatnak a kormány visszás és kétértelmű politikájára, hanem fellépnek a más országokban élőknek jutó segítségnyújtás ellen.

Ezek a mondatok bőven túlmutatnak azon, amit egy baloldali vagy liberális pártnak a helyzetről kéne mondania. Nem, természetesen nem arról van szó, hogy a baloldali vagy liberális pártoknak feltétlenül a háború, polgárháború elől menekülők korlátlan befogadását vagy megsegítését kéne támogatniuk. De így érvelni hiba.

Egyrészt hiba azért, mert ezek a pártok ezekkel a mondatokkal a saját elveiket árulják el, másrészt pedig hiba azért, mert nem csinálnak mást, mint a Fidesz politikai keretét építik, szépítgetik. Tényleg komolyan gondolja valaki, hogy ma Magyarországon a minél hangosabb menekült-, migráns-, bevándorlóellenességben le lehet verni a Fideszt? Márpedig ha nem, akkor a téma erősítésével csak a Fidesz kampányát teszik még hangosabbá.

Semmibe se kerülne úgy kritizálni ezeket a döntéseket, hogy a baloldali, liberális elveknél maradjanak ezek a pártok, és felhívják a figyelmet arra a politikai keretre, amit a kormánypárt egyaránt használ a nem felsőközép-osztálybeliek, a fogyatékos emberek, a szegények, a hajléktalanok, az ellenzékiek és történetesen a migránsok ellen is, akárcsak annak álságosságára, amit a Fidesz képvisel. Mindezt úgy, hogy a bevándorlás ellenes baloldali vagy liberális szavazókat is kiszolgálják ezek a pártok.

De a gyűlöletkeltés keretét saját gyűlöletkampánnyal tovább erősíteni nem nyerő: ezt csak a Fidesz nyerheti meg.

Kiemelt kép: Wikipedia