Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fejlesztési minisztérium előtt tüntettek a paksi erőmű szakszervezetei

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tovább gyűrűzik a vita a paksi atomerőmű dolgozói érdekképviseletei, és a munkáltató között, miután a szakszervezetek tüntetést tartottak kedden Budapesten a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Vám utcai épülete előtt. Már ezen a héten sztrájkba léphetne az erőmű fegyveres védelmét ellátó dolgozók.

Mint azt a Mércén is megírtuk, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) azért jelentett be munkaügyi konfliktust és állított fel közös sztrájkbizottságot még múlt pénteken, mert ellenzik, hogy a vezetés kiszervezze az atomerőmű mint nukleáris létesítmény védelmét ellátó fegyveres biztonsági őrséget (FBŐ).

Ez ugyanis – mint azt a szakszervezet az MTI-nek kifejtette – azzal járna, hogy az érintett 42 munkavállalóra, akiket az atomerőmű tulajdonában lévő Atomix Kft.-be szerveznek ki, az ott alkalmazott kollektív szerződés vonatkozna majd, ami bérben ugyan nem jelent különbséget, de

a pótlékokat és a béren kívüli juttatásokat tekintve a dolgozók mindegyike éves szinten több mint 1 millió forinttal kapna kevesebbet.

Budapest, 2019. február 26.
A Mûszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerõmû (MÉSZ) és a Paksi Atomerõmû Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) demonstrációjának résztvevõi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Vám utcai épülete elõtt 2019. február 26-án.
MTI/Balogh Zoltán

A keddi demonstráción mintegy két tucat tiltakozó jelent meg, ahol a tüntetés után egy petíciót is átadtak Bártfai-Mager Andrea  nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek. Ebben azt kérik tőle, hogy hagyja jóvá azokat munkáltatónál jelentkező többletköltségeket, amelyekkel biztosítható, hogy a dolgozók kiszervezése során ne érje őket kár. A tüntetés végén Hatvani Jácint, a MÉSZ elnöke a tárca nélküli miniszter egyik munkatársának adta át a petíciót.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közleményben reagált a szakszervezet akciójára. Szerintük az érdekképviseletek követelései méltánytalanok és túlzóak. Úgy fogalmaztak, a szakszervezetek annak ellenére jelentettek be konfliktushelyzetet, hogy az üzemi tanácsban még folynak az egyeztetések. Felidézték: az Országos Rendőrfőkapitányság 2017-ben részletesen felülvizsgálta a Paksi Atomerőmű védelmével kapcsolatos gyakorlatot, és olyan új követelményeket támasztott, amelyek többek között a fegyveres biztonsági őrség létszámának emelését írták elő.

Ez utóbbi az a közigazgatási határozat, amelyet az MVM az intézkedés indokaként jelölt meg, de szakszervezetek szerint a határozat az átszervezést az nemcsak szükségessé nem teszi, de elő sem írja.

Hatvani Jácint azt is kijelentette a keddi demonstráción: ha a benyújtott petícióra nem érkezik válasz Bártfai-Mager Andreától, akkor az atomerőmű fegyveres biztonsági szolgálata március 1-je után kész akár sztrájkba is lépni.

Ez nem azt jelenti, hogy védettség nélkül marad a paksi atomerőmű, hanem azt, hogy a fegyveres rendvédelmi hatóságnak kell ezen tevékenységet ellátnia, jelen esetben a készenléti rendőrségnek.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán