Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sztrájkra készülnek a Paksi Atomerőmű dolgozói

Ez a cikk több mint 5 éves.

Közös sztrájkbizottságot alakít a két paksi atomerőmű területén működő szakszervezet, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ). A munkaügyi konfliktus oka, hogy a vezetés kiszervezné az atomerőmű mint nukleáris létesítmény védelmét ellátó fegyveres biztonsági őrséget (FBŐ), az érdekvédelem azonban ezt ellenzi.

forrás: MVM Paksi Atomerőmű Zrt. / Facebook

A munkaügyi konfliktusról az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének honlapja számol be, a közlemény szerint a menedzsment még ’18 májusában tájékoztatta a szakszervezeteket arról, hogy kiszerveznék a fegyveres biztonsági szervezeteket. A szakszervezetek szerint ekkor egy olyan közigazgatási határozatot jelöltek meg az intézkedés indokaként, mely a kiszervezést egyáltalán nem teszi szükségessé.

A szakszervezetek célja, hogy

„a tervezett változtatások sem a feladatot ellátó szakszemélyzet tevékenységének magas színvonalát, sem a személyzet megelégedettségét, sem pedig a tevékenység által megkívánt megfelelő emberi erőforrás tartalékokat ne érintse hátrányosan.”

A menedzsment és a szakszervezetek az érdekvédelmi tiltakozást követően tárgyaltak egymással, de november végén megszületett a döntés az FBŐ kiszervezéséről.

A szakszervezetek szerint a munkavállalókat az MVM Zrt. egy olyan cégnek adná át, amely jóval kedvezőtlenebb feltételek mellett foglalkoztatná a dolgozókat. Noha a munkáltató szerint nem anyagi indokok állnak a kiszervezés mögött, a szakszervezetek nem látnak más okot.

A MÉSZ és a PADOSZ szerint nem csak a munkavállalói szempontok, de Paks biztonsága szempontjából is helytelen döntés született.

A szakszervezetek a kormányhoz is fordultak, de közleményükben azt írják, nem kaptak választ.

A szakszervezetek testületei azért döntöttek a sztrájkbizottság megalakítása mellett, mert úgy látják, a vezetés és az érdekvédelem közötti tárgyalások jelenleg nem a megyegezés felé haladnak. Amennyiben nem sikerül megállapodni, az őrséget ellátó személyzet kész a sztrájkra. AZ FBŐ sztrájkja esetén az atomerőmű védelmét a fegyveres rendvédelmi hatóságnak kellene ellátnia.

Címlapkép: MVM Paksi Atomerőmű Zrt. / Facebook