Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Handó Tünde válasza az őt kritizáló testületnek: az OBT törvénytelenül működik

Ez a cikk több mint 5 éves.

Minden bíróhoz eljuttatott levélben válaszolt Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke a tevékenységét hivatalból ellenőrző és kritizáló Országos Bírói Tanácsnak. A Tanács szerdán közölte: Handó álláspontjuk szerint az Alaptörvénnyel szembehelyezkedve vezeti hivatalát, és „a szükséges intézkedésekkel” fenyegette meg Handó Tündét. A tanácsnak joga van a hivatal elnökének elbocsátását kezdeményezni.

Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke (MTI)

A hvg.hu által ismertetett, a lap szerint személyeskedő hangvételű levél szerint az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke törvénytelen működéssel vádolta meg az Országos Bírói Tanácsot (OBT). A Hivatal elnöke azt a reményét is kifejezte, hogy bírótársai független és pártatlan munkát végeznek.

A levél formálisan az OBT szerdai ultimátumára válaszolt: a testület szerint Handó már több mint fél éve „nem létezőnek” tekinti az őt felügyelő bírói testületet, így saját hatásköreit alkotmányos ellenőrzés nélkül gyakorolja, ezzel pedig szembemegy az Alaptörvényben megfogalmazott kontrollált hatalomgyakorlás elvének jogalkotói szándékával.

Handó mulasztásai az OBT szerint oda vezettek, hogy jelenleg közel 20 bírósági vezetői álláshely nincs betöltve és ellehetetlenül a fegyelmi ügyeket is tárgyaló szolgálati bíróságok működése. Handó az OBT állásfoglalása ellenére nem vizsgálta ki a hódmezővásárhelyi járásbírósági elnök kinevezésének törvényességét sem.

Handó törvénytelennek tartja az OBT működését (emiatt a testület költségvetését sem volt hajlandó aláírni), és – szemben a testületet ezek szerint legitimnek tekintő Igazságügyi Miniszteriummal – nem jár el a működését tavaly május óta élesen kritizáló, és vizsgálati jelentésben elmarasztaló Tanács üléseire. Azt azonban korábban írásban jelezte, „érdemi észrevételeket kíván tenni” a vizsgálati jelentéshez. Szerdai levelében az OBT február 22-ig adott póthatáridőt az elnöknek, hogy megtegye észrevételeit.

A Tanács azt is jelezte, álláspontjuk szerint alaptörvény-ellenes működésre az OBT-nek is van lehetősége válaszlépéseket tenni, és amennyiben a megadott határidőig Handó nem él a lehetőséggel, „az OBT a rendelkezésére álló adatok alapján levonja a következtetéseket, és megteszi a szükséges intézkedéseket.”

A közlemény leszögezte:

„A törvények betartása és betartatása nem választás kérdése, hanem alkotmányos kötelesség a közhatalom gyakorlói számára.”

Mint csütörtökön megírtuk, az OBT-nek van lehetősége arra, hogy kezdeményezze az OBH elnökének elmozdítását, amennyiben az OBH elnökét méltatlannak tartja a tisztség viselésére, és az elnök 90 napon túl neki felróható okokból nem tesz eleget kötelezettségeinek. Ehhez az OBT tagjainak kétharmados többségére van szükség, és végül az Országgyűlés tudja eltávolítani az elnököt, szintén kétharmados többséggel.

Az Országos Bírói Hivatal és Handó Tünde harca egy éve tart, az OBH elnökének tevékenységét felügyelő OBT tavaly januári tagfrissítésén több Handóval szemben kritikus új tag került a tanácsba. A tanács négy tagja áprilisban lemondott, ami miatt Handó szerint törvénytelenné vált a testület működése.

A tanács májusi vizsgálata azt állapította meg, hogy Handó Tünde több ízben is törvényt sértett, amikor önkényeskedett bírói pályázatokkal kapcsolatban – ezt egyébként már márciusban egy bíróság is kimondta. Handó a konfliktus kiéleződése óta el sem jár az OBT üléseire, és többek közt adatszolgáltatás megtagadásával, illetve újabban a költségvetéshez szükséges aláírás megtagadásával akadályozza a testület működését.

Miközben Handó és kinevezettei ellen egyre több bíró tiltakozik, az OBH elnöke  olyan törvényjavaslatot dolgozott ki Országos Bírói Tanács átalakítására, amellyel közvetetten szinte teljesen átvehetné az irányítást az őt eredetileg ellenőrizni hivatott testület felett.

(hvg.hu, Mérce)

Címlapkép: MTI