Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bíróság mondta ki, Handó Tünde önkényesen válogat a bírók között

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hétfőn kimondta, hogy Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke visszaélt a hatalmával, amikor önkényesen válogatott a bírók között.

A pert Vasvári Csaba büntetőbíró indította Handó és a Fővárosi Ítélőtábla és Törvényszék ellen, miután az általa többször is megpályázott fővárosi ítélőtáblai bírói posztot Handó nem ítélte neki annak ellenére, hogy Vasvári rendre első helyen végzett a rangsorban, ráadásul az ítélőtábla többi bíráinak szakmai támogatását is élvezte. Sőt, a kérdéses poszt azóta se lett betöltve azzal az indokkal, hogy indokolatlanná vált az álláshely betöltése. Pedig az ítélőtáblán engedélyezett bírói létszám nem változott, semmi sem indokolja a pozíció betöltetlenségét.

Hasonlóan járt el Handó Fazekas Sándorral is, aki egyedül pályázott a Fővárosi Törvényszék elnöki posztjára, és a bírói tanács 75 százalékos támogatását is bírta. Ennek ellenére Fazekas nem kapta meg az állást, de mivel ő volt az egyetlen jelentkező, a poszt ideiglenesen betöltetlen maradt.

A kollégái által nagyon autonómnak tartott Vasvári szerint az eddig be nem töltött posztot

„Handó tilos és személyválogató módon csupán nem velem, vagy pályázó és a rangsorban hátrébb álló kartársaimmal kívánja betölteni. […] az OBH elnöke a jogait a társadalmi rendeltetésével össze nem férő módon, visszaélésszerűen gyakorolja, pontosan úgy, melynek megakadályozására az Alkotmánybíróság is törekedett.”

Vasvári keresete nyomán az Országos Bírói Tanács (OBT) el is kezdte vizsgálni Handó kinevezési gyakorlatát, a per első tárgyalásán az OBH képviselője folyton csak azt hajtogatta, hogy „Időt kérünk”. Március 26-án reggel pedig nem jogerősen kimondta a bíróság, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke joggal való visszaélése egyértelműen tetten érhető.

Ahogy januárban írtuk, Handó körül akkor kezdett el fogyni a levegő, amikor az az OBH-t felügyelő Országos Bírói Tanács titkos szavazással megválasztotta új tagjait. A választás előtt a Kúria elnöke, Darák Péter arra biztatta a jelenlévőket, hogy határozott és saját véleménnyel rendelkező jelölteket válasszanak, amit meg is fogadtak: Hilbert Editet és Vasvári Csabát nevezték ki új tagoknak, akik mindketten élesen bírálták már Handó tevékenységét. És a bíróság ítélete alapján úgy tűnik, joggal.