Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Országos Bírói Tanács szerint Handó Tünde sorozatosan törvényt sértett

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szerdán ülésezett az Országos Bírói Tanács (OBT), melynek feladata az Országos Bírói Hivatal (OBH) ellenőrzése. Az OBT arra jutott, hogy a Hivatal elnöke, Handó Tünde sorozatosan törvénysértő módon járt el a szerv vezetőjeként, amikor önkényeskedett bírói pályázatokkal kapcsolatban.

Az Országos Bírói Tanács januárban frissült a bírák küldöttértekezlete által választott új tagokkal. A Tanácsba ekkor több olyan bíró is bekerült, aki korábban bírálta Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnökének önkényes vezetői stílusát.

Március végén már született egy olyan felsőfokú ítélet, amely szerint Handó visszaélt jogköreivel. Az ügyben a törvényszék az OBT egyik új tagjának, Vasvári Csabának adott igazat, aki azt állította, Handó Tünde az Országos Bírói Hivatal elnökeként az álláspályázatok eredményeit figyelmen kívül hagyva, azt nevezi ki vezetőnek, akit akar. Vasvárit ez előtt nem sokkal választották be az OBT-be, ami már azt jelezte, hogy a bírói tanács és Handó Tünde között kiéleződhetnek a feszültségek.

Az Index írta meg, hogy szerdán hasonlóra jutott maga az OBT is, amely az Országos Bírói Hivatal felügyeleti szerveként működik. Az OBT-hez a Győri Ítélőtábla és a Fővárosi Törvényszék fordult kérdésekkel,

a Tanács pedig minden kérdésben kimondta, hogy Handó Tünde törvénysértő módon járt el, például akkor, amikor indoklás nélkül nyilvánított eredménytelenné egy bírósági vezetői pályázatot, nem átláthatóan bírált el vezetői pályázatokat, vagy éppen nem azért rendelt ki törvényszéki vezetőt, hogy csökkentse az ügyterhet, hanem azért, hogy vezetői feladatokat lásson el.

Handó egyébként az ülés elején – a testület számos tagjának lemondására hivatkozva –  megpróbálta elérni, hogy a tanács nyilvánítsa magát működésképtelenné, de ez a próbálkozása nem járt sikerrel, az OBT egyhangúlag úgy határozott, hogy működés- és határozatképes. Handó kifogásolt gyakorlataira ez után tértek rá.

Az OBT egyébként hamarosan egy Handó Tünde vezetői gyakorlatáról szóló teljes jelentést is nyilvánosságra fog hozni.

(Index // Címlapkép: MTI)

Címlapkép: MTI