Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lemondott az Országos Bírói Tanács öt tagja: elmarad a bírósági forradalom?

Ez a cikk több mint 6 éves.

„Ez végre egy tökös OBT” – január közepén még ez volt a közvélekedés az Országos Bírói Tanács akkor frissen megválasztott új tagjairól, illetve a tanács összetételéről.

Ma viszont már arról adott hírt az MTI, hogy Rendeki Ágnes, Demjén Péter, Őzéné Hajdú Mária és Seres Lívia tagok mellett Tóth Gyöngyi póttag is bejelentette lemondását.

Az OBT 2012. március 15-én alakult, és hat éves mandátuma van, így 2018 januárjában vált esedékessé a tagfrissítés. A testület 15 fős, tagja a Kúria elnöke (személyére a köztársasági elnök tesz javaslatot, jelenleg Darák Péter), 14 tagját pedig a bírák küldöttértekezlete választja meg, méghozzá titkos szavazással.

Januárban olyan testület állt fel, amelynek több tagja is élesen bírálta korábban az Országos Bírói Hivatal elnökének, Handó Tündének a tevékenységét, miközben több olyan jelölt sem jutott be a tanácsba, akiket már a Handó-éra emelt fel, és helyezett különböző pozíciókba.

Handó Tündét, illetve OBH-elnökként gyakorolt túlhatalmát az elmúlt években több erős kritika is érte, legutóbb épp a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság mondta ki első fokon, hogy visszaélt a jogkörével a bírósági vezetők kinevezésekor.

Az Országos Bírói Tanács jogköreit a kormány a nemzetközi kritikák (például az Európa Tanács konzultációs testülete és a Velencei Bizottság is is jelezte aggodalmát) hatására volt kénytelen bővíteni, ám korábban a tanács ezen jogköreivel nem igazán élt. Épp ezért tűnt forradalminak, hogy a januári frissítés alkalmával olyan új tagok is beülhettek a tanácsba, akik korábban is kritikusan figyelték Handó tevékenységét, nem véletlen, hogy sokan „forradalom a bíróságon” felkiáltással üdvözölték az új tanácstagok kinevezését.

Hilbert Edit, az új OBT választott tagja és leghosszabb bírói szolgálati viszonya révén első soros elnöke januárban kijelentette: „Átlátható, kiszámítható, nyugodt, stabil bírósági működésre van szükség” (Fotó: MTI/Beliczay László, 2014)

Hogy a négy tag és egy póttag távozása (amit egyébként „a meglévő vezetői és bírói feladataikra, részben családi okra hivatkozással” jelentettek be) visszavesz-e bármennyit ebből a forradalmi lendületből, azt egyelőre nem tudni. A lemondott tagok értékes munkáját az Országos Bírói Tanács megköszönte.