Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Handó Tünde most a bírói tanács költségvetésének tett keresztbe

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hétfőn Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke közölte, nem írja alá az Országos Bírói Tanács (OBT) költségvetését. Az OBT feladata az OBH ellenőrzése lenne, ami az OBT szerint meg is magyarázza Handó gesztusát.

Fotó: Handó Tünde / MTI

Handó Tünde OBH-elnök és az őt ellenőrizni hivatott Országos Bírói Tanács konfliktusa hosszú ideje óta húzódik. Áprilisban lemondott az OBT négy tagja és egy póttagja, Hilbert Edit korábbi elnök szerint felső nyomásra. Októberben a testület póttagokat is próbált választani, sikertelenül. Handó Tünde a tagok lemondása óta illegitimnek tekinti az OBT-t, ez azonban – ahogyan az OBT mai közleménye is hangsúlyozza – teljesen önkényes, hiszen a törvénytelenséget semmilyen bíróság nem mondta ki.

Az OBT működésének feltételeit a törvény szerint az OBH kellene biztosítsa: rend szerint az OBT év vége felé elfogadja a saját költségvetését, ezt az OBH elnöke véleményezi, majd a két szerv megállapodik az OBT költségvetéséről. Egészen a 2019-es költségvetési évig.

Az Országos Bírói Tanács ma tette közzé, hogy mivel Handó Tünde jelezte, nem hajlandó aláírni a költségvetési megállapodást, a bírói önigazgatási szerv költségvetés nélkül működik. Handó hétfői levelében az OBT törvénytelen működésére hivatkozva tagadta meg a költségvetés aláírását. Az OBT arról ír, hogy a költségvetés tervezetét még decemberben elküldték az OBH-elnöknek, ő pedig nem emelt kifogást.

A helyzet erősen visszás, hiszen az OBH egy olyan szerv működését akadályozza, amelynek az a feladata, hogy őt ellenőrizze.

Az OBT közleménye hangsúlyozza, hogy Handó azóta próbálja ellehetetleníteni a szerv működését, amióta az OBT érdemben vizsgálja a bírói igazgatást.

Handó egyébként az OBT-tagok tagságából eredő költségeket átmenetileg azokkal a törvényszékekkel fizettetné meg, ahol az adott bírók egyébként dolgoznak, az OBH pedig utólag térítené meg a költségeket. Amint arra az Azonnali cikke felhívja a figyelmet, a hozzáállás nem igazán konzisztens, hiszen az OBH elnöke az OBT költségvetésének aláírásával nem szüntette meg a „törvényellenesen működő szervezet” finanszírozását, csak egy kicsit bonyolítja.

Címlapkép: MTI