Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meg se hallgatták az MTVA-botrány miatt feljelentést tevő képviselőket, belső vizsgálatot kérnek Polt Pétertől

Ez a cikk több mint 5 éves.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese panaszlevélben fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, mert szerinte a tévészékháznál tavaly decemberben bántalmazott képviselők közül senkit sem hallgattak meg, illetve általánosítva minősítették mindannyiukat rendbontónak, miközben az eljáró ügyész törvényi kötelezettségeit sem teljesítette – írja a Népszava.

Mint az ismeretes, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerint az MTVA székházban tavaly december közepén táborozó ellenzéki képviselők viselkedtek agresszívan, nem pedig a fegyveres biztonsági őrök, akik például végigrángatták Hadházy Ákost az épületen, majd Szél Bernadettel együtt löktek ki az ajtón, de arra is volt példa, hogy Varju Lászlót teperték le.

Harangozó emlékeztet,

a KNYF az ügy kapcsán 18 benyújtott feljelentést intézett el egyetlen döntéssel, úgy, hogy abból 12-t a tévészékházól kitaszigált országgyűlési képviselők nyújtottak be az ügyészséghez.

Így hát az általánosítás sem ritka a határozatban, mely szerint az összes feljelentést tevő országgyűlési képviselő már a helyszínen tartózkodott 2018. december 16-án este, miközben többen csak másnap reggel jelentek meg (erről többek közt a Mérce felvételei is tanúskodnak). Emellett azt is állítja a határozat, hogy mindannyian „durvultak és egyre agresszívabban kommunikáltak”, továbbá a tüntetők által végrehajtott ostrommal fenyegettek.

A panasztevő MSZP-s politikus szerint ezek az állítások hamisak,

„ráadásul megfogalmazás és szóhasználat inkább illik a Lokál napilap hasábjaira, mint egy megalapozott jogi dokumentumba.”

Harangozó szerint több formai és jogi probléma is fennáll az üggyel kapcsolatban:

  •  a KNYF nem vette figyelembe, hogy az MTVA őrsége megsértette az országgyűlési képviselők alaptörvényben rögzített mentelmi jogát, és az MTVA saját együttműködési kötelességét sem teljesítette a politikusok felé
  • hibás az érvelés, mely szerint a képviselők nem hivatalos személyként jártak a tévészékházban – egy hivatalos személy eljárásának jogszerűségét  egyértelmű formai hiba vitatni
  • a nyomozó ügyészség nem vette figyelembe az országgyűlési képviselők eltérő helyzetét, nem kérte be nyilatkozataikat, meg sem hallgatta őket

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 98. paragrafusa szerint:

A képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez, valamint a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít. A képviselő – a feladat- és hatáskörrel rendelkező miniszter által szabályozott módon – jogosult a Magyar Honvédség, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, a rendvédelmi szervek és a vámhatóság működésére szolgáló területre is belépni. E jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét.”

Mindezek fényében Harangozó szeretné megtudni, mennyi időt szánt az ügyészség a nyomozásra, hány ügyész hány órán át dolgozott az eseten, milyen nyomozati cselekményeket végeztek és milyen eszközöket használtak fel munkájuk során.

Levelében arra kéri Poltot, indítson belső vizsgálatot, hogy tisztázódjon,

„hogyan hozhatott egy ügyész egy ilyen felháborító eljárásban egy ennyire megalapozatlan határozatot.”

A legfőbb ügyésznek 2 hete van reagálni Harangozó panaszlevelére.

Címlapkép: Bangóné Borbély Ildikó / Facebook