Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Többezer dolgozó állása kerülhet veszélybe: leépítés jön a Tescónál?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bár néhány napja még azzal került be a hírekbe a Tesco, hogy első multiként mondhat nemet a rabszolgatörvényre (itt írtunk arról, miért is nem akkor a örömhír ez), most egy egészen más kicsengésű, de szintén a munkavállalókat érintő elképzelésről ír a Magyar Idők.

A lap a brit anyavállalat köreiből úgy értesült, hogy Magyarországon is „racionalizálnák a vállalat működését”, ugyanis a diszkontok terjeszkedése miatt idehaza is vannak veszteséges Tesco-áruházak.

Nagy-Britanniában 15 ezer munkavállalótól szabadul meg a Tesco, ami a 300 ezer fős dolgozói állomány 5 százaléka.

Hogy ezek hogyan (ha egyáltalán) üzemelnek tovább, azt az dönti majd el, hogyan zárul február 28-án az üzleti év. A több mint 200 hazai bolt egy részét bérbe adhatják vagy eladhatják, illetve a nettó eladótér szűkítése is felmerült a lehetséges forgatókönyvek szerint. És persze a  bérköltségek karcsúsítása, ami lényegében azt jelenti, hogy a 16 ezres dolgozói állományt csökkentheti a cég.

A lap kérdéseire a Tesco mindössze annyit válaszolt:

„Alkalmazkodni kell a vásárlói szokások változásaihoz.”

És nem ez az elmúlt napok egyetlen, baljós híre a Tesco környékén: múlt pénteken írtuk meg mi is, hogy újra sztrájkra készül a Tesco áruházlánc dolgozóinak egy része, mivel a cég átszervezésre, valamint ehhez kapcsolódóan csoportos leépítésre készül a győri irodában dolgozók körében.

A magyarországi Tesco dolgozók bérszámfejtését, valamint a foglalkoztatással kapcsolatos bevallások összeállítását jelenleg a cég győri központjában dolgozó irodai alkalmazottak végzik, azonban az áruházlánc tavaly karácsony előtt bejelentette, idén már nem lesz rájuk szüksége, mivel üzleti szolgáltatóközpontot hoz létre Budapesten a visegrádi országok – Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország – áruházainak ellátására.

Az érintett dolgozók sztrájkbizottságot alapítottak, mivel a körülményeket figyelembe véve úgy látják, a cég nem partnerként tekint rájuk, és szociális, valamint gazdasági érdekeiket kizárólag sztrájk útján tudják érvényesíteni – amennyiben pedig a vállalat nem teljesíti követeléseiket, azonnal sztrájkba lépnek, ezzel állításuk szerint megbénítva a teljes hazai hálózatot.

Egy nappal később pedig az is kiderült: a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy a Media Markt átvegye egyes magyarországi Tescók elektronikai részlegének üzemeltetését, minek következtében kilenc Tesco-áruházban bezárják a műszaki osztályt és a helyükre Media Markt árusítóhelyek kerülnek. És bár emiatt az ott dolgozók feladata megszűnik, a Tesco szerint ez nem jár létszámleépítéssel.

Korábban mi is sokat foglalkoztunk a Tesco-dolgozók 2017-es sztrájkjával, ami ugyan végül bérmegállapodással zárult, de már azon év végén újra tömegesen távoztak a cégtől a dolgozók, akik akkor is a túlórákra, a juttatások elmaradására és túlterheltségre hivatkoztak.

A Tesco ugyanis a nagy áruházláncok közül elsősorban azzal tűnt ki, hogy itt keresték a dolgozók a legkevesebbet, a munkaerőhiány miatt sokszor diákmunkásokkal pótolták a kieső munkaerőt, és mindezt az érdekvédelem teljes ignorálásával tehették és tették is meg (jellemző momentuma volt ennek, amikor egy jogellenesen eltávolított szakszervezeti tisztségviselőt, viszonyának visszaállítása közben bocsájtottak el újra).

És a helyzet azóta sem sokat javult: tavaly decemberben már megint óriási feszültségekről szólt a fáma, miközben a Tesco zárt ajtók mögött tárgyalt a szakszervezetekkel a tervezett „nagy átalakítások” feltételeiről – ám az érdekvédők közt akkor is volt, aki tömeges felmondási hullámot jelzett előre.

via Magyar Idők
Címlapkép: Wikipédia