Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sztrájkra készülnek a Tesconál, összeomolhat az egész rendszer

Ez a cikk több mint 5 éves.

Újra sztrájkra készül a Tesco áruházlánc dolgozóinak egy része, mivel a cég átszervezésre, valamint ehhez kapcsolódóan csoportos leépítésre készül a győri irodában dolgozók körében – értesült a Magyar Idők.

A magyarországi Tesco dolgozók bérszámfejtését, valamint a foglalkoztatással kapcsolatos bevallások összeállítását jelenleg a cég győri központjában dolgozó irodai alkalmazottak végzik.

Azonban az áruházlánc tavaly karácsony előtt bejelentette, idén már nem lesz rájuk szüksége,

mivel üzleti szolgáltatóközpontot hoz létre Budapesten a visegrádi országok – Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország – áruházainak ellátására.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta: az irodában jelenleg dolgozó negyven munkás számára

„az a legnehezebb, hogy a karácsony előtt váratlanul bejelentett átszervezés kapcsán semmilyen konkrétumot nem árultak el nekik, még azt sem tudják, pontosan mikortól kell felállniuk az íróasztal mellől, de ami a nagyobb baj, hogy egyelőre kilátásuk sincs a további megélhetést biztosító állásra azon a területen, ahol szaktudásuk szerint évek óta eredményesen működnek.”

Az érintett dolgozók sztrájkbizottságot alapítottak, mivel a körülményeket figyelembe véve úgy látják, a cég nem partnerként tekint rájuk, és szociális, valamint gazdasági érdekeiket kizárólag sztrájk útján tudják érvényesíteni – amennyiben pedig a vállalat nem teljesíti követeléseiket, azonnal sztrájkba lépnek, ezzel állításuk szerint megbénítva a teljes hazai hálózatot.

Bubenkó hangsúlyozta:

„nem a többi tescós dolgozót szeretnék nehéz helyzetbe hozni azzal, hogy elakadhat a bérszámfejtés az áruházakban”.

Miközben az új, regionális központ munkahelyteremtéssel jár, a győri dolgozóknak a Tesco nem ajánlott fel olyan állást, mely megfelelne elvárásaiknak, csak alacsonyabb fizetéssel és fizikai munkával járót – azonban Győrben nagyon nehéz olyan állást találni, ahol az irodában évek óta dolgozó negyven ember el tudna helyezkedni jelenlegi képesítésével.

Az üzletlánc képviselőivel lefolytatandó tárgyalásokra a sztrájkbizottság három időpontot jelölt ki, melyeken ha nem születik megegyezés, a dolgozók azonnal beszüntetik a munkát.

Követeléseik között a kirúgott dolgozók számára nyújtott átképzési hozzájárulás szerepel, valamint hogy a cég tartsa be a felmondás esetén járó felmondási időt, ezen időszak alatt pedig mentse fel a kirúgottakat a munkavégzés alól, biztosítson végkielégítést, valamint hathavi alapbért.

via Magyar Idők