Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mégsem blokkolják a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Állami Számvevőszék korábbi döntésével ellentétben mégis megkapja a korábban visszatartott állami párttámogatást a Momentum és a Párbeszéd – értesült az Index.

Az ÁSZ októberben kezdte vizsgálni a két pártnak juttatott állami kampánytámogatások felhasználásának körülményeit, melynek keretében állítólag székhelyeiken kereste a szervezeteket, azonban ahogy írták,

„A két párt a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére nem voltak elérhetők, nem reagáltak az ÁSZ megkereséseire, ezért az ÁSZ október 4-én – a vonatkozó törvényi előírás alapján – kezdeményezte a költségvetési támogatásuk felfüggesztését. Tájékoztatom, hogy ez az intézkedés jelenleg is hatályban van.”

Habár mind a Momentum, mind a Párbeszéd azt állította, eljuttatta az ellenőrző szervhez a megfelelő dokumentumokat, az ÁSZ a 2018-as kampányköltések ellenőrizhetetlenségére hivatkozva az idei első negyedévben esedékes támogatásokat januárban eddig blokkolta, így a pártok napi működése is veszélybe került.

A pártoknak – különösen a kisebb, parlamenti frakcióval vagy képviselővel nem rendelkező pártoknak – a legfontosabb, napi működést biztosító anyagi forrásuk az őket megillető rendszeres állami támogatás.

Enélkül gyakorlatilag nem, vagy nagyon nehezen tudják finanszírozni magukat, így az Állami Számvevőszék döntését könnyen lehetett a pártok ellehetetlenítését célzó intézkedésként értelmezni.

Az ÁSZ korábban is élen járt az ellenzéki pártok fegyelmezésében – 2017-ben a Jobbikot büntettevolna – tiltott finanszírozásra hivatkozva 660 millió forintra, mellyel egy éve még az is kétségessé vált, hogy a párt tud-e indulni az áprilisi választásokon, de az LMP-t, a DK-t, az Együttet és a Párbeszédet és a Liberálisokat is igyekeztek megsápolni tavaly év elején.

Habár az ellenzéki pártokat indokolatlan vehemenciával igyekszik törvényszegésen kapni „az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrzőszerve, a magyar demokratikus államberendezkedés garanciális alapintézménye”, a Fidesz ügyeit jellemzően nem vizsgálja.

Így – habár a Kúria kimondta, a párt állami pénzen kampányolt – a kormányzó pártot mégsem bünteti milliárdokra a tiltott finanszírozás miatt.

Az Állami Számvevőszék jelenlegi döntése mögött, miszerint a Momentum és a Párbeszéd mégis jogosult az őket megillető állami támogatásra, a hivatalos indoklás úgy hangzik,

„A Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom – a korábbiakkal ellentétben – most már biztosítják az elérhetőségüket és a részükre megküldött hivatalos iratok átvételét a közhiteles nyilvántartásban bejegyzett székhelyükön. Ebből kifolyólag a költségvetési támogatásuk – az elérhetőség törvényben előírt biztosításának megsértése miatt – 2018. október 4-én kezdeményezett felfüggesztése a továbbiakban nem indokolt.”

A két párt 2018-as kampányfinanszírozásának törvényességét mindazonáltal továbbra is vizsgálja az ÁSZ. A szervezet, közleménye szerint, nem vesz részt pártpolitikai küzdelmekben.

via Mérce / Index