Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem követett el bűncselekményt a Jobbik az ÁSZ vizsgálat lefolytatása kapcsán az ügyészség szerint

Ez a cikk több mint 6 éves.

Még október 3-án jelentette fel a Jobbikot az ügyészségen az Állami Számvevőszék, mivel a szélsőjobboldali párt szerintük nem tett eleget törvényi kötelezettségének, nem működött együtt a törvényes ellenőrzésben. Az ügyészség határozata (amelyről az ÁSZ számolt be honlapján) most kimondta, nem követett el szándékos bűncselekményt a Jobbik, ebben az ügyben.

Az eset előzménye az, hogy az Állami Számvevőszék több száz millió forintra büntette Vona Gábor pártját, mert az szerintük jogosulatlan támogatást fogadott el amikor Simicska Lajostól bérelt plakátokat. A döntést jogi hátterét, és megalapozottságát többen is vitatták.

A Jobbik egyik érve például az volt, hogy az Állami Számvevőszék direkt úgy folytatta le a vizsgálatot, hogy abban a Jobbik ne tudjon együttműködni.

Ahogy az Index írta annak idején,„a  Jobbik azt állítja, hogy szeptember 29-én olvasták azt a szeptember 28-a délutáni dátumozású emailt, amelyben az ÁSZ jelezte: 29-én reggel 9-re akar kimenni a párt Villányi úti irodájába.” Ebben a levélben jelezte azt is a szervezet, hogy nemcsak a 2015-2016-os év dokumentumait akarják megnézni, de, a 2017. január 1-e és június 30-a közötti időszakot is ellenőrzik. A Jobbik állítása szerint ez azért is furcsa, mert Schön Péter gazdasági igazgató telefonon beszélt az ellenőrzés vezetőjével, és jelezte 29-én nem dolgozik, sőt ekkor még a 2017-es év ellenőrzésről szó sem volt.

Végül Schön emailt írt az ÁSZ-nak, amelyben kérdéseket tett fel az ellenőrzés kapcsán. A levelére nem érkezett válasz , ehelyett az ÁSZ lezárta az adatszolgáltatásra szolgáló felületet és október 3-án az ügyészséghez fordult. A Jobbik ráadásul elvitte a dokumentumokat végül az ÁSZ-nak, de az nem vette át azokat.

Most az ügyészség azt mondta ki, hogy a Jobbik nem követtet el szándékosan bűncselekményt, amikor nem működött együtt az Állami Számvevőszékkel, azaz nagyjából azt is kimondták, nem mondott igazat az ÁSZ, amikor azt állította a Jobbik nem működött együtt. Ezzel pedig egyrészt megdőlt az egyik állítás amely miatt a hatóság elmarasztalta a pártot, másrészt pedig erős érveket kapott a Jobbik ahhoz, hogy azt állíthassa, pártállami megrendelésre dolgozott a Számvevőszék.