Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lépett az ÁSZ: 15 napja van a Jobbiknak, hogy befizesse a 660 milliós büntetést

Ez a cikk több mint 6 éves.

Közleményben jelezte az Állami Számvevőszék, nem fogadta el a Jobbik kifogásait, így 15 napja van a pártnak, hogy befizesse azt a büntetést, amelyet tiltott támogatás miatt rótt ki rájuk a volt fideszes képviselő, Domonkos László által vezetett szervezet.

Mint ismeretes, az ÁSZ az után bírságolta meg a Jobbikot, hogy az a Simicska Lajos tulajdonában álló plakátcégektől a listaár alatt vásárolt plakátokat. A Jobbik nem ismerte el a büntetés jogosságát, pénzgyűjtő kampányba kezdett, és tüntetést is tartott a Fidesz székházánál az ügy miatt.

A Jobbik szerint az Állami Számvevőszék jelentése viszont nem tartalmazta, milyen adatok alapján döntött a szervezet a bírságról. Illetve magát az adatbegyűjtési eljárást is megkérdőjelezi a párt. Szerintük az ÁSZ direkt akadályokat gördített az elé, hogy a párt maga is le tudja adni a vizsgálathoz szükséges papírokat, és ennek hiányában döntöttek a párt megbírságolása mellett. De azt is felveti a Jobbik, hogy egyrészt nem lépett életbe a plakáttörvény azon rendelkezése, amely a kedvezményes hirdetési árak igénybevételét tiltaná a pártoknak, másrészt nevetséges a listaárra hivatkozni egy ilyen büntetés kapcsán, hiszen a listaár alatt vásárol mindenki a hirdetési piacon.

Schiffer András, az LMP korábbi képviselője, jogász, pedig azért nevezte alkotmányellenesnek az ÁSZ eljárását, mert a hivatal működését szabályozó 1990-es törvény semmilyen fellebbezési lehetőséget nem ad az ÁSZ döntései ellen.

Az Állami Számvevőszék nem csupán a Jobbikot bírságolta meg, hanem több más ellenzéki pártot is, ahogy erről a Mérce elsőként beszámolt. Az LMP és a DK jelezte, nem fogják befizetni a büntetés összegét.

Véleménycikkünkben korábban ezt írtuk a Jobbik büntetése kapcsán:

Az Állami Számvevőszék mostani eljárása kapcsán nem az a kérdés, hogy a Jobbik használt-e illegális pénzeket. Hanem elsősorban az a kérdés, hogy miért csak velük szemben lép fel az Állami Számvevőszék, amelynek elnöke ugye a Fidesz volt parlamenti képviselője.