Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fideszt milliárdokra is büntethetné az ÁSZ egy jogállamban

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Kúria tavasszal kimondta, hogy a pártállam az állampártnak kampányolt a híres-hírhedt STOP plakátokkal. Ha nem a listaáron számolunk, hanem a belevesszük a szokásos korrupciós felárat is, akkor ez milliárdos tétel, amivel tiltott kampányfinanszírozás esete is megáll a véleményem szerint. Még nyáron szóltam, hogy ezt ki kellene vizsgálnia az ÁSZ-nak, akkor azt válaszolták, hogy minden vizsgálatot a törvényi rendben végeznek. Azóta sem történt semmi.

A STOP plakátok a nyers idegengyűlölet mintapéldányai, és nagyon hasonlítottak a Fidesz üzeneteihez tartalmilag és formailag is. Ez kimerítheti a tiltott kampányfinanszírozás tényállását. A vonatkozó Kúria ítéletének indoklása így szól:

„A választási kampány időszakában a Kormány feladatainak megfelelő ellátásához szükséges tájékoztatási tevékenységet valamely választási kampánytémában is folytathat feltéve, hogy a tájékoztatásnak van a választási kampánytól független, objektív indoka. A tájékoztatás módját úgy kell meghatározni, hogy a kormányzati feladat elvégzését lehetővé téve a választási kampányt a lehető legkevésbé érintse, az esélyegyenlőséget ne sértse.”

A nyilvánvalóan az adófizetőket lehúzó kamupártokat pedig nem is ellenőrzi az ÁSZ. Miközben százmilliókat vettek fel, tucatszámra másolták a kamu aláírásokat, érdemi vizsgálat alig van. A politikai szerencselovagnak sem nevezhető egyszerű piti csalók meg röhögnek a markukba.

Mindeközben az ÁSZ olyan mértékű büntetést vet ki ellenzéki pártokra, amellyel a mindennapi működésük kerül veszélybe. Fellebbezésnek helye nincs. Olyan dolgok miatt megbüntetik az egyiket, ami miatt a másikat nem.

Nem ismerem a Momentum és a Párbeszéd megbüntetésének okait, de ezt senki sem ismerheti jelenleg az érintetteken kívül. Amikor a Jobbikot büntették meg a visszás Simicska-féle plakát üzletei miatt, akkor én voltam azon kevesek egyike, aki nem állt ki a Jobbik mellett, mert tényleg zavaros volt az ügylet. Ma másképp látom a helyzetet.

Ki kellett volna akkor is állni, mert a NER eszközként használja az ÁSZ-t a politikai ellenfelei ellehetetlenítésére.

Szűcs Zoltán Gábornak igaza van abban, hogy nem lehet kontextus nélkül vizsgálni a Fidesz által gyarmatosított, csak papíron független intézmények működését. Ahogy hazánk politikai berendezkedése egyre több rokon vonást mutat Oroszországgal, úgy egyre gyakoribbak lesznek az ott már megszokottá váló politikai akciók. Még nem lőnek le a nyílt utcán politikusokat, csak ellehetetlenítik a pártokat anyagilag. Még…mert ezen a lejtőn nincs megállás, mivel a rendszer képtelen a konszolidációra.

Ha az ÁSZ nem vizsgálja a pártállam és az állampárt törvénytelen összjátékát, akkor bizonyságát teszi annak, hogy maga is a pártállam része, ahol minden látszatában független állami intézmény csak a Fidesz párt érdekét szolgálja. Mert ez a NER logikája, vagy velük vagy, vagy ellenük. Köztes út nincsen, mert nem hagyják, hogy legyen.

Az Állami Számvevőszék a mai napon nyilatkozatot adott ki, mely szerint az ÁSZ a jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye, amely ellenőrzése során nem mérlegel pártpolitikai szempontokat, így a számvevőszék jó hírnevét sértő pártpolitikai nyilatkozatok és valótlanságokat tartalmazó közlések a magyar demokratikus jogállam alapjait kerülik meg. Kiemelt közérdek, hogy a döntő mértékben közpénzekből működő pártok gazdálkodása törvényes és példamutató legyen, a számvevőszék törvényi előírások alapján végzett ellenőrzéseit támadó, valótlanságokra épülő nyilatkozatok és félrevezető sajtóhírek a jogállamiság elleni támadást jelentenek – írja az ÁSZ.

Címlapkép: Domonkos László ÁSZ elnök, MTI/Balogh Zoltán