Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újpesten is nemet mondana az ellenzék a rabszolgatörvényre

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Újpesti Hírmondó írta meg, hogy Újpesten is közösen lépne fel az ellenzék a rabszolgatörvény ellen.

A Jobbik néhány napja jelentette be, hogy a párt önkormányzati kabinetje kidolgozott egy előterjesztést, amelynek lényege az lenne, hogy az egyes önkormányzatok saját hatáskörükben dönthessenek arról, hogy nem alkalmazzák cégeiknél, gazdasági társaságaiknál a január elsején életbe lépő rabszolgatörvényt.

Újpesten ugyan nincs jobbikos képviselő az önkormányzatban, mégis kezdeményezték a rendkívüli ülés összehívását, a felhíváshoz pedig az LMP-s Perneczky László, az MSZP-s dr. Trippon Norbert, dr. Barrel Zoltán, Belán Beatrix, a DK-s Berényi Erzsébet és a korábbi Együtt pártban politizáló, most független képviselő, Légrádi Péter is csatlakozott.

Mivel Újpesten 6 képviselőre van szükség egy rendkívüli ülés összehívásához, ez pedig a kezdeményezés alapján megvan, a fideszes polgármesternek, Wintermantel Zsoltnak 15 napon belül össze kellene hívnia az ülést.

A beadványt az Újpesti Jobbik alelnöke, Szabó Balázs tegnap nyújtotta be, épp azon a napon egyébként, amikor a Parlamentben az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülésen egyetlen kormánypárti képviselő sem jelent meg.

Nem az újpesti az első olyan önkormányzat, ahol az ellenzék igyekszik megtorpedózni a túlóratörvényt.

  • Botka László, Szeged polgármestere már december közepén, alig három nappal a törvény elfogadása után jelezte, hogy határozatot nyújt be a szegedi képviselő-testület elé, amely megtiltaná a jogszabály alkalmazását az önkormányzat tulajdonában lévő cégeknél, emellett minden önkormányzatot és munkáltatót a túlóratörvény bojkottjára szólított fel.
  • Egy nappal később Németh Angéla XV. kerületi polgármester jelentette be, hogy  az őt támogató frakcióval közösen a következő testületi ülésen olyan javaslatot terjeszt be, amely a XV. kerületben az önkormányzati intézmények, cégek esetében tiltja a túlóratörvény alkalmazását.
  • December 20-án Salgótarjánban a közgyűlés döntött úgy, hogy a város nem fog élni a szabályozás adta lehetőségekkel, a Fidesz jelenlévő képviselői a szavazás idejére felálltak helyükről, és tartózkodás formájában sem voltak hajlandók részt venni a döntésben.
  • December 27-én pedig Dombóvár is hasonlóképp döntött, a közgyűlésen a javaslatot a Fidesz két képviselője ellenezte, a Jobbik képviselője pedig nem volt jelen.
via Újpesti Hírmondó
Címlapkép: Wikipédia/Globetrotter19