Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Jobbik az önkormányzatokon keresztül fékezné meg a rabszolgatörvényt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az önkormányzatokban kezdeményezné a Jobbik, hogy ne alkalmazzák cégeiknél, gazdasági társaságaiknál a január elsején életbe lépő rabszolgatörvényt – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Hegedűs Lorántné, a Jobbik alelnöke.

Előterjesztésük a Munka Törvénykönyvének azon passzusait érintik, amelyek a túlóra mennyiségére és a munkaidőkeret emelésére vonatkoznak.

A Jobbik így tiltakozott a rabszolgatörvény parlamenti szavazása után 2018. december 12-én. / Fotó: Markoszov Szergej, Mérce

Varga Zoltán Péter, a Pest Megyei Közgyűlés jobbikos képviselője kiemelte: a párt önkormányzati kabinetje által kidolgozott előterjesztés tervezetét lehetőség szerint minden olyan települési és megyei önkormányzatnál szeretnék benyújtani, ahol van jobbikos képviselő.

Arról is beszélt: a tervezetben szerepel egy olyan javaslat is, amelyben arra kérik a településeken működő, egyébként magántulajdonú gazdasági társaságokat,

hogy ők se alkalmazzák a jogszabályt.

Varga közölte: a Pest Megyei Közgyűlésbe is benyújtják előterjesztésüket, és kezdeményezik rendkívüli ülés összehívását. (MTI)

Az elmúlt napokban több önkormányzat is jelezte már, hogy nem kér a túlóratörvényből:

  • December 15-én Botka László, Szeged polgármestere jelezte, hogy határozatot nyújt be a szegedi képviselő-testület elé, amely megtiltaná a jogszabály alkalmazását az önkormányzat tulajdonában lévő cégeknél, emellett minden önkormányzatot és munkáltatót a túlóratörvény bojkottjára szólított fel.
  • Egy nappal később Németh Angéla XV. kerületi polgármester jelentette be, hogy  az őt támogató frakcióval közösen a következő testületi ülésen olyan javaslatot terjeszt be, amely a XV. kerületben az önkormányzati intézmények, cégek esetében tiltja a túlóratörvény alkalmazását.
  • December 20-án Salgótarjánban a közgyűlés döntött úgy, hogy a város nem fog élni a szabályozás adta lehetőségekkel, a Fidesz jelenlévő képviselői a szavazás idejére felálltak helyükről, és tartózkodás formájában sem voltak hajlandók részt venni a döntésben.
  • December 27-én pedig Dombóvár is hasonlóképp döntött, a közgyűlésen a javaslatot a Fidesz két képviselője ellenezte, a Jobbik képviselője pedig nem volt jelen.
Címlapkép: Markoszov Szergej / Mérce