Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem mentek be túlórázni a Parlamentbe a Fidesz politikusai

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ma reggel tartotta rendkívüli ülését a Parlament, amit az ellenzéki pártok közösen kezdeményeztek, hogy az országgyűlés beszéljen a rabszolgatörvényről, az elmúlt hetek tüntetéseiről, és hatalmi túlkapásairól.

A Fidesz és a KDNP frakció tagjai, bár három hete minden áron megszavazták a túlórázás lehetőségét megteremtő rabszolgatörvényt, ők maguk nem mentek el a mai ülésre, hogy erről beszéljenek.

Ezért végül csupán a napirend előtti felszólalásokra került sor, vagyis azokból se az összesre. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője egy esküt olvasott fel, amelyben a DK, a Párbeszéd és az MSZP képviselői hitet tettek az 5 pont betartása és mindennemű képviselete mellett, majd kivonultak az ülésről.

Jakab Péter, a Jobbik képviselője szintén napirend előtt azt kérdezte, hová tűnt Orbán Viktor? A képviselő elmondta, hogy míg a dolgozókat túlóráztatni akarják, addig a Fidesz képviselői nem jöttek be a munkahelyükre. Jakab hozzátette (utalva a miniszteri fizetések emelésére), van, aki havi 5 millió forintért nem jön be dolgozni a Parlamentbe.

Jakab elmondta azt is, a december 12-én a parlamentben megszavazott törvényeknek egy jogállamban nem szabadna életbe lépnie, hiszen azt se lehet pontosan tudni, ki szavazta meg őket, és ki nem.

Szerinte a köztévében hazudnak a dolgozókról, a diákokról, amikor lesorosozzák őket. Jakab szerint ilyenkor egy képviselőnek kötelessége bemenni a közmédiába, és megkérdezni: miért hazudsz? Erre pedig szerinte csak egy diktatúrában lehet az a válasz, hogy fegyveres őröket küldjenek a képviselőkre. 

Jakab hozzátette, szerinte a nép felébredt, és beleüvölti a sok éves magyar csendbe, hogy elég volt. Jobbikosként Jakabnak az elmúlt évtizedekből is elege van, se 2006-os gumilövedéket, se 2018-as könnygázt sem kért, se a 2010 előtti, se a mostani multibarát politikát nem támogatja.

Jakab szerint a pártok nem vihetik egyedül a zászlót, mert akkor, „amikor egy elmebeteg kész lenne 30 ezüstért eladni az országot”, akkor mindenkire szükség van. Szerinte a szakszervezeteknek kell vezetniük a mozgalmat. Ha kell, jöjjön az általános sztrájk, mert a magyar dolgozó nem beledögleni akar a munkában, hanem meg akar élni belőle, Jakab szerint. Úgyhogy söpörjük el ezt a rendszert – zárta felszólalását.

Amire nem érkezett válasz.

Keresztes László Lóránt LMP-s frakcióvezető szerint senkit se lephetett meg, hogy a Fidesz nem jött be az ülésre. Ők megszavazták a rabszolgatörvényt, és ezzel a munkát elvégezték. Szerinte nem érdekli a fideszeseket se a dolgozók ügye, se a tiltakozási hullám. Hozzátette, Orbán Viktor és a Fidesz rárontott a nemzetre, kiszolgáltatja őket a nagyvállalati érdeknek. Olcsó bérért dolgozó munkaerőre építve próbál befektetéseket szerezni Magyarországra.

Az LMP társelnöke szerint egymás mellé kell állni a pártoknak, a szakszervezeteknek kell vezetni, és a pártoknak mögéjük besorolni.

Orbán Viktornak pedig azt üzente, a magyar dolgozók nem túlórázni akarnak, hanem megélni a fizetésből, amit 8 óra munkáért kapnak. Végül azzal zárta beszédét, hogy:

Találkozunk az utcán!