Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A józsefvárosi Auróra és a magyar hatóságok packázása címlapos a CNN-en

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szerdán a CNN címlapon foglalkozott a magyar demokrácia, illetve jogállamiság helyzetével, több cikkben. Külön-külön téma volt a kormány civilellenes stratégiája, a rabszolgatörvény és az azt követő tüntetés-sorozat, a sorosozás, illetve a civil ellenzékiségéről híres budapesti kulturális központ, az Auróra helyzete is.

Az Auróráról készített riport részletesen tárgyalja az ott lakó civil szervezeteken keresztül (Roma Sajtóközpont, Budapest Pride, stb.) a magyar civilek helyzetét, mint ahogy a helyet ért különböző kormányzati, hatósági, kerületi és szélsőjobboldali támadásokon keresztül a jogállamiság állapotát.

A cikk idéz Peksa Kamillától, aki az Aurórában működő LMBTQ-jogokért dolgozó Budapest Pride egyik vezetője:

„A politikusok nem bírnak elviselni minket, mivel megkérdőjelezzük a rendszert, együttműködünk egymással, odafigyelünk egymásra, megbeszéljük a dolgokat, nyitottan gondolkodunk, látjuk, hol a probléma, és változtatni akarunk rajta.”

A Mérce is szorosan követi az Aurórával kapcsolatos híreket, korábban több alkalommal számoltunk be mi is a hely vegzálásáról.

Józsefváros önkormányzata hosszú ideje igyekszik különböző indokokkal bezáratni az Auróra és Bérkocsis utca sarkán található Auróra nevű közösségi házat és szórakozóhelyet. Ismét megpróbálták, azonban, ahogy korábban, az Auróra perre vitte az ügyet, és a bíróság ezúttal is nekik adott igazat – az Aurórát továbbra sem tudják bezáratni.

Az önkormányzat az évek során változatos módokon próbált fellépni a hely ellen; hoztak rendeletet, tettek már ajánlatot a hely által bérelt ingatlan megvásárlására, hergeltek a hely ellen a kerületi lapban kamu bezáratási rendelettel – és soha nem felejtik el hangsúlyozni hogy a közösségi ház rettentően zavarja a helyiek nyugalmát.

Fontos eleme az önkormányzat narratívájának hogy az Auróra tulajdonképpen egy narkóstanya, amit részben arra alapoznak hogy a közösségi ház adott helyt a Kék Pont programjának a kábítószerfüggőket segítő civil szervezet józsefvárosi irodáinak bezáratása után, részben arra, hogy egy ipari kender használatával kapcsolatos rendezvényen tartott razzia során a rendőrségnek sikerült lefoglalnia nem egészen két gramm füvetettől a mennyiségtől akár két ember is rendesen elszállhat.

Mekler Zsuzsa, az Auróra főkoordinátora arra a kérdésre válaszolt a Mércének, hogy jelenleg milyennek érzi a közösség helyzetét, illetve mit vár a 2019-es évtől:

„Most is vannak folyamatban lévő jogi/hatósági ügyeink, ez elég sok energiát emészt fel, amit amúgy hasznosabban használnánk ki, például olyan, közösségi helyek közötti országos hálózat építésén dolgozunk, amely stabilitást nyújt a különböző társadalmi/kulturális civil szervezetek működéséhez. Nagyon szeretnénk, ha 2019-ben már nem kellene kicsinyes hatósági vegzálásokkal foglalkoznunk.”

Forrás: CNN