Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három éves Budapest mozgalmi központja- 12 évszak, 12 kép az Auróra közösségéről

Ez a cikk több mint 6 éves.

Három éve nyitotta meg az Auróra házat a Marom csapata, amely előtte a Sirályt működtette. Nemcsak koncertek, kiállítások és színházi előadások voltak a házban, és nemcsak fesztivált és vallási rendezvényeket szerveztek ez idő alatt. Számos civil egyesület működik az Auróra utcai ház emeletén állandó jelleggel. Időszakosan több mozgalomnak, tüntetésszervezői találkozónak és független képviselői kampánynak is otthont adott a hely.  Nem véletlenül akarta Kocsis Máté, nyolcadik kerületi polgármester bezáratni a helyet, amit jogszerűen nem is tudtak megtenni. Újranyitottak, ám a nyomás még mindig nagy rajtuk.

Ma nagy szabású kisvasutazós bulival ünneplik a szülinapjukat az aurórások. A civil központ infrastruktúráját fejlesztenék, ezért adománygyűjtést indítottak. Ha szeretnél visszajelzést adni nekik, akkor azt itt teheted meg.

#közösség -Az Auróra alapja a közösség, egy folyamatosan bővülő csapat tartja a kézben a folyamatokat.

#önkéntesség -Az önkéntesek munkája nélkül nem tudna működni a hely, ezért figyelnek egymásra.

#civilek -A ház nagytermében rendszeresen tartanak civil szervezetek zártkörű képzéseket, találkozókat, nyilvános programokon pedig szellemi műhelyek kapnak szabad bemutatkozási lehetőséget, és aktuálpoltikai, közéleti beszélgetéseken lehet vitázni, érvelni.

#hagyomány – A Marom és a Dor Hadas közössége rendszeresen találkozik péntekenként és a fontosabb zsidó kulturális ünnepeken, a hagyományos értékek korszerű értelmezéséről tanulnak.

#színház – Az alternatív színházi előadások és performansz művészek fellépései is sok látogatót vonzanak a házba.

#buli – Legtöbben azért a hétvégi koncertekre, bulikra járnak az Aurórába.

#szolidaritás – A menekültválság tetőzésekor magától értetődő volt, hogy a hely segítséget ad a rászorulóknak, néhány hét alatt több száz embernek nyújtott átmeneti szálláslehetőséget az Auróra. Így köszönték meg.

#multikulti – Az elmúlt évek egyik legfontosabb rendezvényén a Népszínház Karneválon, Józsefváros utcáin a helyi lakosokkal közösen ünnepelték a sokszínű társadalom értékeit.

MTI Fotó: Mohai Balázs

#bánkitó – Magyarország legbarátságosabb fesztiválját, a Bánkitó Fesztivált is az Auróra csapata szervezi java részt.

#aktivizmus – Tavasszal több zenés tüntetés is szerveződött az Aurórában, ahol a kulturális és a civil szcéna fogott össze a CEU és a civilek ügyében.

#NEMzárbe – Nyár elején egy razziával kezdődő politikai támadássorozat végén a kerületi jegyző bezáratta a közösségi ház pultjait, így veszélybe került a hely fennmaradása.

#támogatás – A bíróság az Aurórának adott igazat, most újra nyitottak és közösségi adományokból fejlődnének tovább.