Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A bíróság újra az Auróra mellé állt

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ma hatályon kívül helyezte a Józsefvárosi Önkormányzat jegyzőjének határozatát, amely bezáratta az Auróra mellett működő kertet.

A Fővárosi Kormányhivatal már augusztusban jogszerűtlennek nyilvánította a szórakozóhely és közösségi ház belső tereinek bezáratásáról szóló határozatot, most a bíróság is kimondta, az önkormányzat által hivatkozott településkép-védelmi indokoknak semmi közük nem volt a hely bezáratásához.

Az Aurórát júniusban záratták be Kocsis Mátéék, az eredeti indok az volt, hogy egy rendőrségi razzia során csekély mennyiségű marihuánát találtak néhány vendégnél. Ám az is köztudott, hogy a józsefvárosi polgármester régóta orrol a sok független civil szervezetnek otthont adó Aurórára, így a hely bezáratása mögött politikai okok is lehettek. A bíróság mostani döntése csak megerősíti ezt a sejtést. Az Auróra egyébként október elsejétől újra nyitva áll.

Helyreigazítás (2017. november 7.)

Kocsis Máté jogi megbízottján keresztül helyreigazítási kérelmet juttatott el hozzánk a cikk címével kapcsolatba. A kérelemnek itt helyet is adunk:

(1) Valótlanul állítottuk, hogy a bíróság az Auróra elleni ügyben Kocsis Mátéval szemben döntött volna.

A valóság ezzel szemben a következő.

(1) Az Auróra Kocsis Mátéval szemben nem nyert pert. A peres eljárásban a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri hivatala volt az alperes.

Frissítés (2017. november 7.)

A helyreigazítási kérelem arra nem tér ki, de a bíróságon a felperes sem az Auróra volt, hanem az azt működtető cég, a Marom Klub kft, az alperes pedig a VIII. kerületi jegyző.

Tehát a cím névhasználata az Auróra körül kialakult konfliktusban érintett felek olvasók általi könnyebb beazonosíthatóságát szolgálta, a konkrét jogi procedúra és a benne érintett felek hivatalos megnevezése a cikk szövegében kerül pontos kifejtésre, mint ez általában a sajtóban lenni szokott. (Pap Szilárd István)

(via 444)