Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Józsefváros önkormányzata ajánlatot tett az Auróra megvételére

Ez a cikk több mint 5 éves.

Józsefváros ajánlatot tett az Auróra ingatlanjainak megvételére – jelent meg a közösségi ház Facebook-oldalán.

„Az Önkormányzat legújabb lépése ezúttal az, hogy felajánlotta az Auróra Civil Központ tulajdonosának, hogy megveszi az ingatlant, amiben működünk. Mint írják az Önkormányzat „a problémák megoldása érdekében az ingatlanok megvásárlására is nyitott.”


Az Auróra dolgozói szerint fontos fejlemény, hogy ezzel a levéllel az önkormányzat nem várta meg az október 30-ra kitűzött tárgyalást, amely során a bíróság az Auróra által az önkormányzattal szemben indított eljárásban állapítja majd meg, hogy jogos volt-e a hatóságok nyári bezáratási akciója.

Mint ismert, júliusban jelent meg a jozsefvaros.hu-n,  hogy a helyi hatóságok elrendelték a 8. kerületi, baloldali és civil programkínálatáról is ismert Auróra Kioszk, illetve az Auróra Kert bezárását. Az érvényes szerződéssel és működési engedéllyel rendelkező Auróra üzemeltetői ugyanakkor a hír megjelenésétől számítva több mint egy hétig semmilyen hivatalos tájékoztatást vagy felszólítást nem kaptak az önkormányzattól. Végül eljutott az Aurórába a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal határozata, amely szerint az önkormányzatnak az a problémája az Aurórával, hogy 2014. július 1-jére dátumozták a ház bérleti szerződését, a Marom Klub Kft.-t, vagyis az üzemeltetőt viszont csak július 4-én jegyezte be a cégbíróság. Ezért azt állítják, hogy jogcím nélkül használják az ingatlant.

Az Auróra csapata akkor egy, a bezáratást jogtalannak és jogszerűtlennek nevező közleményben reagált:

„Ez nyilván egy adminisztratív hiba, négy éve fizetjük a bérleti díjat és működtetjük a vendéglátást a Kioszkban. Az eldátumozási baki ráadásul már előjött tavaly is az Auróra Kerttel kapcsolatos peres eljárásban. Pont ezért tavaly ősszel aláírtunk a tulajdonossal egy közös nyilatkozatot, ezt pedig eljuttattuk az önkormányzathoz. A bérleti szerződést mi és a tulajdonos is érvényesnek tekintjük”

Mint írják az önkormányzat legújabb levele  azt a benyomást kelti bennük, hogy az önkormányzat sem hisz abban, hogy a per számukra nyerhető.

Van okunk még biztosabbnak lenni abban, hogy a bíróság nekünk fog igazat adni, ennek megfelelően szervezzük a most induló szezont.

– teszik hozzá.

Az Auróra közleménye szerint az önkormányzat levelében elismeri, hogy az elmúlt időszakban a hatóságok folyamatosan járőröznek az ingatlan körül, ellenőrzik a látogatókat és az itt dolgozó civil szervezetek munkatársait. Az Auróra munkatársai azt fontolgatják, hogy panaszt tesznek a diszkriminatív gyakorlat ellen – írják.

„Ezen kívül a levél olyan vádakat fogalmaz meg velünk szemben, melyek jogi környezetben nem állják meg a helyüket: például az sem, hogy az Auróra szándékosan félrevezette, illetve több esetben jogtalanul járt el az önkormányzattal szemben. Ez egyszerűen nem igaz, a bíróság sosem mondott ki ilyesmit”

– teszik hozzá.

A vételi ajánlathoz határozott elutasítással viszonyul az Auróra: mint írják, az Aurórát működtető szervezetnek az ingatlan bérlésére 2024-ig tartó határozott idejű bérleti szerződése van.

Ugyanakkor nem gondolják, hogy az önkormányzatnak feltétlenül az ingatlanra fájna a foga:

„Ha megpróbáljuk megfejteni az önkormányzat valós motivációit, ismét csak találgatni tudunk, reméljük, sohasem vetemednének arra, hogy elhallgattassák azokat, akik nem értenek egyet velük.”

Az üzemeltetők mai közleményükben is jelezték: az azonnali jogvédelem alapján továbbra is nyitva tartanak, ezen a hétvégén pedig hivatalosan is megnyitják az évadot.