Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogtalanul és jogszerűtlenül akarják bezárni az Aurórát – de működik!

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több mint egy hete került ki a jozsefvaros.hu-ra, a hír: bezáratták az Aurórát. Ami már akkor is elég meglepő volt, az Auróra ugyanis nyitva volt – sőt, azóta is nyitva van.

A VIII. kerület balos és civil programjairól ismert szórakozóhelyét 2017 nyarán egyszer már megpróbálták bezáratni, most pedig már egyenesen valótlanságokra hivatkozva jelezték nyilvános felületen, hogy az Auróra nem működhet tovább.

Mindeközben azonban az önkormányzattól az Auróra üzemeltetői semmilyen hivatalos tájékoztatást vagy felszólítást nem kaptak.

Egészen tegnapig: több mint egy héttel azután, hogy az önkormányzat honlapján megjelent a hír, végre az Aurórába is eljutott a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal határozata, ami ellen azonnal be is adták a felülvizsgálati keresetet, és jogvédelmet kértek.

Miért akarja bezáratni az Önkormányzat az Aurórát?

Mint kiderült, az Önkormányzatnak az a problémája az Aurórával, hogy 2014. július 1-jére dátumozták a ház bérleti szerződését, a Marom Klub Kft.-t, vagyis az üzemeltetőt viszont csak július 4-én jegyezte be a cégbíróság. Ezért mondják, hogy jogcím nélkül használják az ingatlant.

Igazuk van?

„Ez nyilván egy adminisztratív hiba, négy éve fizetjük a bérleti díjat és működtetjük a vendéglátást a Kioszkban. Az eldátumozási baki ráadásul már előjött tavaly is az Auróra Kerttel kapcsolatos peres eljárásban. Pont ezért tavaly ősszel aláírtunk a tulajdonossal egy közös nyilatkozatot, ezt pedig eljuttattuk az Önkormányzathoz. A bérleti szerződést mi és a tulajdonos is érvényesnek tekintjük” – írta mai közleményében az Auróra csapata.

Az üggyel kapcsolatban két különös dologra is felhívják a figyelmet:

„Egyrészt a szerződés érvénytelenségére hivatkozni eleve abszurd, az Auróra 4 éve teljesen jogszerű megállapodással tartózkodik az ingatlanban. Másrészt, ha az Önkormányzat szabályosan akart volna eljárni, először fel kellett volna szólítania bennünket, hogy pótoljuk a hiányosságot.

Jogszerűen csak akkor zárathatnának be bennünket, ha nem tudjuk bemutatni az érvényes szerződést, vagy valami más indokolná a tevékenységünk felfüggesztését. Ilyesmiről viszont szó sincs.”

És miközben hamis önkormányzati rendeletek keringtek az interneten, az önkormányzatot pedig nem tudták elérni, csak találgathattak, „vajon beugranak-e a hatóságok valamelyik este”.

Mindezt úgy, hogy az Aurórának érvényes szerződése és működési engedélye van.

Jogtalanul és jogszerűtlenül akarnak minket bezáratni, de nem fognak – írja az Auróra csapata, majd közleményüket így zárják: „A legfontosabb, hogy mindenki tudja: nyitva vagyunk, és nyitva is leszünk.”

Az #auróraműködik.