Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Harry Potter szerzője új művel jelentkezik, ezúttal Jeremy Corbyn a Voldemort

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Harry Potter szerzőjének egy ideje be van akadva Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője. Az írónő már egy ideje keserű harcot folytat a pártvezér ellen, például „baromira nem viccesnek” titulálva az újraválasztását, illetve magát liberálisként aposztrofálva kifejezetten „szélső” baloldalisága miatt támadja Corbynt. Rowling szembenállása a balosabb pártvezetéssel akkor vált nyilvánvalóvá, amikor nyíltan támogatni kezdte Owen Smitht, aki 2016-ban Corbyn vetélytársa volt a Munkáspárt vezetéséért vívott küzdelemben, és a jelöltet támogató „Saving Labour” („Mentsük meg a Munkáspártot”) mozgalmat.

Idén karácsonyra időt-energiát nem kímélve, Rita Vitrolt idéző kíméletlenséggel lendítette pennáját ismét Corbyn, illetve az őt támogatók (és vele értelemszerűen virtuális harcban állók) ellen, és bibliai nyelvezettel írt is egy hosszú gúnyiratot a baloldali pártvezető ellen. Gyatra angoltudásunk ellenére megpróbáljuk visszaadni itt a szatirikus mű hangulatát, ami az író személye miatt valószínűleg valamelyes irodalmi jelentőséggel bírhat (még ha alapvetően alacsonyabb emelkedettségű, és aktuálpolitikai avada kedavra céljából írta is).

Válogassunk hát a karácsonyi Twitter-gúnyiratokból, mint egyszeri varázslótanonc a mindenízű drazsékból:

Ez rögtön egy olyan bejegyzés, amiben leginkább a vele kommentháborúban álló, Corbynt támogató twitterezőkhöz szól:

„És ím, megjelentenek vala az Corbynt védelmezők, és említtetett vala gyakori szóval [Rowling], és ő bíz’ nem adta át enlelkét az csüggedésnek: szokása vagyon az támadásakhoz. És az gyülevész tömegnek egyként felindulása vagyon az írónő ellen: ‘Istentelentől szakadt asszony, bíz’ nem bolondíthatsz minket szavaiddal. Bizony tudással tudjuk az igaz okát annak, minek okáért érzesz gyűlölséget Szent Jeremiásunk [Jeremy = Jeremiás] ellen.”

Egy másik bejegyzésben megvillantja szeretetteli megbocsátó képességét az őt kritizálók felé, ami patrónus-bűbájként szökell az ő politikai nézeteit kritizálók közé:

„És az gyülekezet megveté s átkozá vala [Rowlingot], és bíz’ sokak mondották néki, hogy *illesse entestét közelről enmaga*, s igen kösse enmagát az Konzervatív Párthoz, s ammint visszavonultának gyűlölői, egyikük szóra emelkedék, s szóla imígyen: ‘Az léssz oka ten gyűlölségednek [Jeremy Corbyn felé], mivel Ő több adókat kéván fizettetni véled, úgy-e!’ – és az Írónő sóhajtozék vala nagyokat, és kéván ennek is sűrűn Boldog Karácsonyokot”

Egy másikban utal arra a csörtére, ami Corbyn állítólagos antiszemitizmusa körül forog egy ideje, és amelyik elképzelést ezek szerint az írónő is magáénak érez, mint túlhevült kviddics-szurkoló a leprikón-aranyat:

„ (…) S más férfiú emelkedék szólásra, mondván: ‘Bíz’ nem ántiszemitizmus az, ami a’ Izráel kritikája vagyon’ – és akkor temeté orcáját enkezeibe az Írónő, és igen nagy indulássa vagyon az könnyűinek folyására”

Karácsony tájékán sem csitul ezek szerint a centrista-liberális és a szocialista tábor harca a Munkáspárton belüli befolyásért, de mi nem ítélkezünk most, ha irodalmi magasságokban folyna minden politikai perpatvar, azzal igazán nyerne mindenki. Reméljük mindenkinek pártállástól és párton belüli platformoktól független, békés ünnepekben lesz része.

Forrás: Twitter; The Guardian