Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A devizahitelesek is konzultálnak, a kormány plakátjain hirdetik Simicska gondolatait

Ez a cikk több mint 5 éves.

A devizahitel-károsultak beleálltak a Simicska Lajos, volt fideszes oligarcha elhíresült bon-mot-jából képzett rövidítés, az „O1G” széles körű használatába tegnapi, „KNK – Karácsonyi Nemzeti Konzultáció! – Zavarjuk el a Fideszt!” akciójuk során.

Az évadzáró akció keretében a Póka László-féle Nem adom a házamat mozgalom sárgapólós aktivistái a kormány konzultációs plakátjait alakították át saját szájízüknek megfelelően

Az akciókat a mozgalom élőben közvetítette Facebook oldalán, a néhány perces videókban az látható, ahogy aktivistáik a kormány nemzeti konzultációs plakátjaira felmásznak, majd azokon baloldalt az „O1G” feliratot helyezik el, míg a „Döntsünk közösen!” felszólítást a „Zavarjuk el a Fideszt!” javaslattal egészítik ki.

Az egyik videóban Póka elmondja,

„az a történet, hogy zavarjuk el a Fideszt, döntsünk közösen, mert mindannyiunknak az érdeke, hogy a Fidesz ne maradjon itt közöttünk, mert az Magyarország végét jelentheti, emberek millióinak a nyomorát jelenti, a rabszolgaságot jelenti.”

A mozgalom közleményében kifejti emellett, hogy

„az a miniszterelnök, akik rendszeresen 6-7 Milliárdot elkölt a közösből saját maga és bűnbandája fényezésére, az 1G. – Tehát: O1G!

A Sárgapólósok nem akarnak egy olyan országban élni, ahol a miniszterelnök 1G.

Így ismét a mi pénzünkből felállított óriásplakátokon üzenünk. Mi is konzultálunk.
Mi azt gondoljuk, hogy O1G, és hogy el kell zavarni.”

Habár a kétezres években úgy tűnt, a magyar háztartások fogyasztása lassan elkezdhet felzárkózni a nyugati szintekhez, a hazai gazdaság állapota és termelékenysége ezt nem indokolta volna – a bankok azonban boldog-boldogtalanra rásózták az akkor olcsónak tűnő devizaalapú hiteleket.

A 2008-as válsággal azonban ezen hitelek törlesztőrészletei elképesztő mértékben emelkedtek meg a valutaárfolyamok változásai miatt, és főképp annak folyományaként, hogy a svájci jegybank egy idő után nem tartotta mesterségesen alacsony szinten a frank árfolyamát, így annak az értéke elkezdett rohamosan nőni a többi európai valutáéhoz képest –

miközben a devizahitelek jelentős része frank-alapú volt.

A jelenlegi kormány egyik nagy ígérete volt, hogy úgymond megmenti a devizahiteleseket a kilakoltatástól és megregulázza a gonosz bankokat, azonban a kiszolgáltatottabb helyzetben lévőkön nem segített. Ebből kifolyólag a mai napig rendszeresek a devizaalapú hiteltartozások miatti kilakoltatások, melyeken a Nem adom a házamat mozgalom sárgapólós aktivistái rendszeresen részt vesznek hogy megakadályozzák azokat.

A Fidesz-kormány szavaival ellentétben nem mentette meg a devizásokat, sőt, rendszeresen a károsultakkal szemben a bankok érdekeit védő döntéseket hoz.

A sárgapólósok rendszeresen hajtanak végre tiltakozó akciókat, melyek után a hatóságok rendszeresen pénzbüntetést szabnak ki rájuk – így közösségi támogatásra szorulnak. Erről, valamint az akcióról az alábbi Facebook posztban lehet tájékozódni: