Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Devizahitel-tartozás miatt kisgyermekes családot lakoltattak ki a 17. kerületben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az eljáráshoz mérten jelentős rendőri jelenlét mellett lakoltattak ki egy családot kedden, július 24.-én egy 17. kerületi, kertvárosi családi háznál. A készültség oka az volt, hogy egy civil szerveződés a helyszínen tiltakozott az ellen, hogy devizahitelhez kapcsolódó eljárás keretében lakoltassák ki a kisgyermekes családot.

A helyszínen a Devizahitelesek Mentőöve Egyesület aktivistái élő videót is készítettek. Ebben az aktivisták elmondják, a családban három kiskorú gyermek van (8, 10 és 12 évesek), az ingatlan pedig a 74 éves nagyapáé. Beszámolójuk szerint a családból az édesapa évekkel ezelőtt  vett fel 20 millió forint svájci frank alapú kölcsönt, mivel lakást akart vásárolni.

A családnak emellett egymillió forintos  tartozása volt egy autólízing miatt is. A helyszínen a családot ismerő aktivisták szerint ezzel lettek problémák, nem a lakáshitellel, de a jelzálog miatt az apa lakását is elvitték. Mivel a nagyapa ugyanakkor a hitelekért készfizető kezességet vállalt, ezért most a tartozásokat a jelenlévők szerint 60 millió forintot érő ingatlanjának lefoglalásával rendeznék.

A végrehajtás során a tiltakozók szerint több visszásság is felmerült. Egyrészt a hivatalos végrehajtó a megjelent tiltakozóknak azt mondta, egyeztette a kilakoltatási akciót az illetékes bírósággal, a ház tulajdonosa viszont arról számolt be nekik, hogy neki telefonon a végrehajtó még azt mondta, nem történt ilyesmi.

A kilakoltatások végrehajtásához viszont nem kell az időpontról előzetesen egyeztetni a bírósággal, hatályos bírósági végzés alapján az önálló bírósági végrehajtó bármikor intézkedhet, ha erről az érintetteket előzetesen tájékoztatja.

A kilakoltatással fenyegetettek jogairól, és lehetőségeiről a TASZ részletes tájékoztató dokumentumot adott ki, a szervezet honlapján további segítség is elérhető.

Az AVM témához kapcsolódó tájékoztató videója itt érhető el.

Másrészt, talán a közösségi médián a kilakoltatás előtti este közzétett felhívás miatt, az akciót rendőri jelenléttel hajtották végre. Mivel a tiltakozók azt tervezték, fizikailag akadályoznák meg a végrehajtást, ezért az intézkedő rendőrök a kertes ház kapuját előlük sorfallal zárták el. A 76 éves tulajdonos a kedden délelőtt megjelent végrehajtókat végül beengedte a házba és az intézkedés a tiltakozók erős felháborodása, szóbeli inzultusai mellett, de lefolyt.

A kivonuló, főként devizahiteleseket tömörítő aktivista csoport egyébként vegyesen hangoztatott kormányellenes, és antiszemita összeesküvés-elméletekre épülő nézeteket is, de hangos szóváltáson kívül fizikai erőszakra nem került sor.

A csoport vezetői külön szóvá tették azt is, hogy mivel a családnak a kilakoltatás után nincsen tartósan megoldva a lakhatása, ezért a három kiskorú gyermeket az állami gondozásba vétel is fenyegetheti.

A Mérce a helyzet tisztázása céljából megpróbálta elérni az érintett közjegyző irodáját, ők azonban nem kívántak nyilatkozni, hivatkozva arra, hogy bármilyen ügyben csupán a Közjegyzői Kamarának van engedélye sajtónyilatkozatot tenni.

2018 május 1.-jével megszűnt a többször meghosszabbított téli kilakoltatási moratórium, azóta folyamatosan folyik a kilakoltatás az önkormányzati, és a hitellel, jelzáloggal terhelt magánlakásokból is. Összességében körülbelül százezer magyart fenyeget így az utcára kerülés réme.

Címoldali kép: Stregova Erzsébet, Youtube