Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Százezren kerülhetnek utcára: vége a kilakoltatási moratóriumnak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Praktikusan a választások utánra, április 30-ra lett időzítve a kilakoltatási moratórium lejárta – azaz mától újra családok, gyerekek kerülhetnek utcára.

Méghozzá rengetegen: az ATV információi szerint a kilakoltatások száma idén elérheti a 35-38 ezret, vagyis közel 100 ezer ember kerülhet utcára.

Az embertelen gyakorlatra május 2-án délben A Város Mindenkié csoport aktivistái is felhívják a figyelmet Budapesten, a Kálvin téren.

A parlament döntése alapján tavaly a korábbiaktól eltérőn korábban, november 15-én kezdődött a kilakoltatási moratórium, és egészen április 30-ig tartott. A meghosszabbított moratórium ugyan sok családnak ad némi haladékot, de koránt sem elégséges megoldás.

A Város Mindenkié a kilakoltatások halogatását nem tartja megfelelő megoldásnak. Mint írják:

„A parlamentnek nem azt kellett volna törvénybe foglalnia, hogy – a közelgő választásokra tekintettel – a végrehajtók március helyett kivételesen csak májusban rakhassák utcára az embereket, hanem azt, hogy tilos legyen bárkit, bármikor utcára tenni. A kilakoltatásokkal nem az a probléma, hogy esetleg hideg időben kerül rájuk sor, hanem az, hogy hajléktalanná tesz embereket. A megoldás nem egy hosszabb-rövidebb téli kilakoltatási moratórium, hanem egy egész éves kilakoltatási moratórium az elhelyezés nélküli kilakoltatásokra.”

Az AVM figyelemfelhívó akciójának célja, hogy minél több ember értesüljön arról, hogy május 1-től ismét mindenfajta elhelyezés nélkül az utcára lehet tenni embereket, és hogy a lehető legtöbb emberhez eljuttassák azokat a hasznos információkat, amik segíthetnek a kilakoltatások megelőzésében.

Emellett a Bihari utcai lakók megmentése érdekében (róluk itt írtunk bővebben) készült petíciót is alá lehet majd írni.