Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagy Imre szobrát elviszik, a kormány visszahozza a „boldog” 40-es éveket

Ez a cikk több mint 5 éves.

A kormány folytatja a magyar történelem egyik legsötétebb időszakának rehabilitálását és szimbolikus visszaállítását a nemzet főterén, a Kossuth téren.

A kormány régi terve, hogy a Kossuth tér arculata azt a korszakot idézze meg, mikor Magyarország vezetése egy gyilkos háborúban a náci Németország szövetségeseként saját polgárai ellen fordult, mely végül emberek százezreinek az ipari jellegű meggyilkolásában kulminálódott – ahogy a frontokon is katonák tömegei lelték halálukat.

Ennek a folyamatnak a keretében régóta szó van Nagy Imre mártír miniszterelnök a Kossuth tér sarkán, a Vértanúk terén lévő szobrának eltávolításáról. Az 1956-os kommunista miniszterelnök emlékét – kinek újratemetése Orbán Viktor korai karrierjének fontos pillanata volt – hosszú ideje igyekszik felcserélni a Fidesz a pesti srác giccsesen heroizált alakjával, akit a 2016-os emlékévben a hazug Dózsa László személyesített meg.

A szobor eltávolításához a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság hozzájárulásához volt szükség, a hivatalos indoklás szerint

„a Kossuth tér sikeres megújítása után a Nemzeti Vértanúk Emlékművének rekonstrukciójával a kiemelt nemzeti emlékhely teljes területén befejeződik a kommunista szoborrombolások okozta sebek begyógyítása.”

Nagy Imre, a szabad Magyarország kommunista miniszterelnöke szobrának a helyén az 1919-es vörösterror áldozatainak emléket állító Nemzeti Vértanúk Emlékművének másolatát fogják felállítani, melynek a maga korában alapvető célja a Horthy-rendszer terrorjának és létének legitimálása volt ma már bizonyítottan hazug állítások alapján.

A koncepció kidolgozóinak humorát dicséri, hogy az 1958-ban kivégzett miniszterelnököt a forradalom leverésében elévülhetetlen érdemeket szerzett Kádár János pártja, az MSZMP volt pártháza, a jelenlegi képviselői irodaház előtt fogják felállítani a Jászai Mari téren.

Így Nagy Imre a Parlament épülete helyett a volt MSZMP-pártházat nézheti majd a hídról melyen az alak áll. Hacsak nem fordítják háttal neki (vagy arccal lefelé).

A nemzeti szoborrombolásnak ezidáig áldozatul esett már többek között a földosztó Károlyi Mihály, az első magyar köztársaság kikiáltójának és vezetőjének szobra szintén a Kossuth téren, Karl Marx korszakalkotó közgazdász szobra a Corvinus egyetemen, valamint Lukács György filozófus szobra a Szent István parkban.

via Origo/HVG
Címlapkép: Fortepan, Wikimedia