Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán-beszédeket idézve tiltakoznak Nagy Imre szobrának eltávolítása ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

A „Nagy Imre marad” Facebook csoport korábbi Orbán-beszédeket idéző petícióval és a szobor kidekorálásával tiltakozik Nagy Imre szobrának eltávolítása ellen. Az Orbán korábbi mondásainak és a kormány történelemfelfogásának ellentmondásaira rámutató petíciót az aHang platformon lehet majd aláírni.

Fotó: Nagy Imre szobra. / Nagy Imre marad Facebook csoport

„Nem NER kompatibilis.” „Tudta? Nagy Imre hős.” „Itt fasizmus épül.” „A híd átmenetileg politikai okok miatt zárva!”

Ilyen feliratú táblák lepték el hétfő este a mártír magyar miniszterelnök szobrát a Vértanúk terén. A „Nagy Imre marad” csoport tagjai így reagáltak arra a hírre, hogy a Kossuth Lajos tér szomszédságában található kis tér renovációja miatt valószínűleg elköltöztetik az 1996-ban oda felállított szobrot.

Fotó: Nagy Imre szobra. / Nagy Imre marad Facebook csoport

„A szobor áthelyezése szimbolikus, egy aggasztó és elfogadhatatlan tendenciába illik, amelyben a jelenlegi magyar kormány a felfogásának nem megfelelő személyeket és értelmezéseket egyszerűen kiiktatja a magyar emlékezetből, s ezzel a közös történelmünk kérdéseit aktuálpolitikai céljainak rendeli alá” – írják a szobor eltávolítása ellen tiltakozó petícióban. Példaként a magyarság felelősségét zárójelbe helyező Szabadság téri német megszállási emlékművet, Lukács György szobrának eltávolítását és archívumának bezárását, a Politikatörténeti Intézet (PTI) elleni támadásokat és Károlyi Mihály szobrának Tisza Istvánéra történő kicserélését hozzák fel.

„Nagy Imre kommunista pártban betöltött szerepével és nézeteivel sokan nem értenek egyet, de Nagy Imre a halált választotta, hogy kiálljon a hazája mellett, és azzal, hogy nem tagadta meg a magyar népet, megváltotta a nemzet tiszteletre méltó vezetői közé a menetjegyét”

– idézi  – bár a mondat idézet voltára külön nem hívja fel a figyelmet – a petíció először Orbánt, aki nem is olyan régen, június végén ezekkel a szavakkal osztotta ki Szávay Istvánt a Parlamentben Nagy Imre szerepével kapcsolatban.

Fotó: Nagy Imre szobra. / Nagy Imre marad Facebook csoport

A második Orbán-idézet a miniszterelnök 1989-es beszédéből származik, amit Nagy Imre és társai újratemetésén mondott el: „Mi azokat tiszteljük bennük, akik azonosultak a magyar társadalom akaratával, akik, hogy ezt megtehessék, képesek voltak leszámolni a szent kommunista tabukkal, azaz az orosz birodalom feltétlen szolgálatával és a párt diktatúrájával. Ők azok az államférfiak számunkra, akik az akasztófa árnyékában sem vállalták, hogy a társadalmat megtizedelő gyilkosokkal egy sorba álljanak, akik életük árán sem tagadták meg azt a nemzetet, amely elfogadta őket és bizalmát beléjük helyezte.”

A petíció írói így foglalják össze a szobor áthelyezésével kapcsolatos kritikájukat:

„A szobor méltó helye ott van, ahol jelenleg is áll: az Országház és a Szabadság tér között félúton. Méltó emléke 1956-nak és az ő akkor betöltött szerepének, áthelyezése a Jászai Mari térre, hogy a Fehér Ház felé (az egykori ÁVÓ épületére) nézzen, teljes nonszensz – ha nem egyenesen kegyeletsértő – nem csak rá, hanem az 1956-ban részt vett baloldali, kommunista forradalmárokra nézve is.”