Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elvihetik Nagy Imre szobrát a Kossuth térről

Ez a cikk több mint 5 éves.

A mártír magyar miniszterelnök szobrának áthelyezése is szóba került a Vértanúk tere átalakítása során, írta a Népszava. A pletykák szerint a vörös terror áldozatainak emlékműve kerülhetne Nagy Imre szobrának helyére.

A lap szerint még a DK politikusai vették észre, hogy Such György, az Országgyűlés Hivatala főigazgatója megemlítette a Vértanúk tere „gyalogos-prioritású átalakítását”.

A lap kérdésére, hogy marad-e a Nagy Imre szobor és emlékhely a Vértanúk terén, az Országgyűlés Hivatala nem adott választ:

A kulturális örökség védelméről szóló törvény értelmében a Vértanúk tere a kiemelt nemzeti emlékhely része, amelynek vagyonkezelője az Országgyűlés Hivatala. Ugyanezen törvény alapján a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) előzetes hozzájáruló nyilatkozata szükséges a kiemelt nemzeti emlékhely területén tervezett építési tevékenységhez. „Tervek és előterjesztés híján a bizottság a mai napig még nem tűzte napirendre a tér átépítésének kérdését. Ha ez változik, akkor tájékoztatni fogjuk a szerkesztőséget” – olvasható a Népszavának küldött válaszban.

Azt viszont tudni lehet, hogy Kövér László, a bizottság elnöke már 2012-ben megemlítette a szobor elvitelének kérdését, míg Szakály Sándor, a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) tagja most azt mondta a Népszavának, hogy ha a tér felújításának az a szándéka, hogy az 1944 előtti állapotokat helyreállítsák, ahogy a Kossuth tér kapcsán is történt, akkor szerinte az addig ott lévő a vörös terror áldozataira emlékező emlékművet is vissza kell állítani. Szakály még azt is hozzátette, hogy fontos, hogy minden áldozatnak legyen emlékhelye, és szerinte Nagy Imre szobrát se eldugni kéne, hanem forgalmas közterületen felállítani.

Az eset azért is érdekes, mert Orbán Viktor pont a múlt hét hétfőjén osztotta ki a Jobbikos Szávay Istvánt a Parlamentben Nagy Imre szerepével kapcsolatban, amikor azt mondta:

„Nagy Imre kommunista pártban betöltött szerepével és nézeteivel sokan nem értenek itt egyet, de Nagy Imre a halált választotta, hogy kiálljon a hazája mellett, és azzal, hogy nem tagadta meg a magyar népet, „megváltotta a nemzet tiszteletre méltó vezetői közé a menetjegyét.”

Ellenben az elmúlt években, főként a Terror Házához kapcsolódó 56-os állami megemlékezések kapcsán feltűnő volt Nagy Imre és a többi, a forradalomban fontos, vezető szerepet betöltő kommunista funkcionáriusnak az elhagyása.