Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tényleg eltüntetik Nagy Imre szobrát a Parlament közeléből

Ez a cikk több mint 5 éves.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Vértanúk tere tervezett átalakítása miatt szóba került Nagy Imre szobrának áthelyezése, bár ezt akkor az Országgyűlés Hivatala nem erősítette meg. Most a Magyar Narancsnak a kormány programvezetője elárulta, a szobrot valóban eltávolítják az autómentes közterületté alakuló térről, helyére a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye kerül.

A Magyar Narancs kérdésére Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője erősítette meg, hogy Nagy Imre szobra nem marad már sokáig a Kossuth tér szomszédságában található Vértanúk terén. A tervek szerint a teret az 1936 és 1945 közötti állapotába szeretnék visszaállítani, ami azt jelenti, hogy az ebben az időszakban ott helyet kapó Nemzeti vértanúk emlékművének rekonstrukcióját állítják majd Nagy Imre szobrának a helyére.

Fotó: A Nemzeti Vértanúk emlékműve / Szoborlap.hu

A Nemzeti  Vértanúk emlékművét 1934. március 18-án avatták fel a Vértanúk terén a vörös terror áldozatainak emlékére. A szobor Hungária alakját ábrázolja, hátoldalán egy magyarságot jelképező férfi vív harcot a bolsevizmust jelképező szörnnyel. A szobrot 1945 szeptemberében ledöntötték.

Az 56-os forradalmi kormány miniszterelnökének az 1996-ban felavatott szobra először 2012-ben képezte vita tárgyát, amikor Kövér László felvetette az áthelyezését. Akkor a szoborállítás költségeit ’96-ban álló vállalkozók egyike, Demján Sándor kijelentette, ha nem kerül le a napirendről a szobor áthelyezése, akkor ő maga fogja azt méltóbb helyre vitetni. Demján azóta elhunyt, így már ő sem tud beleszólni a szobor jövőbeli elhelyezésébe.

A Magyar Narancs szerint a térrendezésnek és a szobor rekonstrukciójának 2020. május 31-ig kell elkészülnie, az egészre 5 milliárd forintot biztosít a kormány.