Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hét dolog, amit érdemes észben tartani a CEU-ügyről

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az egyetem döntése, miszerint a CEU elhagyja Budapestet, senkit nem érhetett meglepetésként. Éppen ezért, érdemes még egyszer röviden felidézni, miről szólt ez az ügy.

Tüntetés az oktatás szabadságáért, 2018. november 24. (Fotó: Markoszov Szergej / Mérce)

1. Nem tudni pontosan, miért üldözik el az egyetemet

Talán a Trump-adminisztrációval akartak így kapcsolatba kerülni. Talán Putyin keze volt a dologban. Talán csak jól beilleszthetőnek tűnt a rezsimet is meglepő sikerességű anti-migrációs kampányba. Talán személyes bosszúvágy volt mögötte. Talán más. Nem tudjuk, és talán sosem fog kiderülni.

2. Azt tudjuk, hogy mi nem volt elég indok rá

Sok mindennel indokolták a CEU kiszorítását, de ezek közül gyakorlatilag semmi nem magyarázza elég jól a történteket. A kormány összevissza hazudozik a kérdésben, már csak ezért sem lehet komolyan venni, amit mondanak. A nem is megy el a CEU-tól a ki kell őket szorítaniig, az ez egy kiváló egyetemtől az ez egy ideológiai gépezetig és ez egy diplomagyárig egymás kizáró állításokat fogalmaztak meg. Időnként meg nem emlékeztek alapvetően fontos részletekre, ha rákérdeztek újságírók.

És ment ezerrel a sunyi sugalmazás, hogy a CEU nem tartotta be a törvényeket, holott a törvényt pont ez a rezsim változtatta meg. Vagy hogy szokatlan lenne egy amerikai egyetem részéről, hogy nincs amerikai campusa, holott ez nem szokatlan.

Hazugságok, hazugságok, hazugságok. Szóval erről ennyit.

3. A CEU távozása forintmilliárdokban mérhető veszteség a magyar gazdaságnak

A CEU milliárdokat fizetett be a költségvetésnek adóként, járulékként, százakat foglalkoztatott, jelentős forgalmat generált a budapesti szolgáltató ágazatban (az ide jövő emberek ettek-ittak, laktak valahol, ruházkodtak, szórakoztak stb.). A CEU nagyszabású építkezésekkel, modern épületekkel gyarapította a várost, tudományos pályázati pénzeket nyert el és költött el itt.

4. A CEU távozása presztízsszempontból is veszteség

A CEU egy amerikai magánegyetemként rengeteg külföldi vendéget fogadott, növelte Budapest nemzetközi láthatóságát, jelentős idegenforgalmat generált. Az egyetem presztízse Budapest tudományos tekintélyét is növelte, az itt végzett diákok széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszert biztosítottak Budapest és Magyarország számára.

Az egyetem kiüldözése körüli botrány viszont nagyon sokat ártott a város és az egész ország megítélésének. Mondjuk ki nyíltan, ez precedens nélküli a második világháború utáni európai történelemben.

5. A CEU távozása súlyos veszteség a magyar tudománynak

Bécs nincs is olyan messze, mondhatja valaki, de csak az, aki még nem látott tudományos kutatói fizetést. Akik mostantól nem fogják tudni látogatni a könyvtárat, nem mehetnek el az ottani tudományos eseményekre, akik nem járhatnak a CEU-ra posztgraduális képzésekre, akik nem irányíthatnak oda tehetséges, ám szegény diákokat, azok pontosan tudni fogják hamarosan, hogy mindez mit jelent. A bőrünkön fogjuk érezni.

6. A CEU távozása rengeteg ember számára személyes tragédia

Egy több ezer fős intézmény áttelepítése egy másik országba roppant logisztikai feladat, súlyos költségekkel. De ennél sokkal súlyosabbak a személyes költségek. Bécs nem Budapest, Ausztria nem Magyarország. Emberek százainak kerül veszélybe a megélhetésük, a jövőjük. Kénytelenek lesznek újragondolni a terveiket, reményeiket. Aki szerint ez nem probléma, az képtelenséget beszél.

7.  A CEU kiszorítása értelmetlen, gonosz és zsarnoki tett

A fentiek fényében ezen nincs is mit magyarázni. Csak azért sorolom fel külön, mert egy új minőséget fejez ki az Orbán-rezsim rohamos lecsúszásának tragikus történetében. Lehet amellett érvelni, hogy a CEU ügyesebben is politizálhatott volna és akkor maradhatott volna. De egyrészt az sem változtatna az ellenük intézett támadás aljasságán, ha nem a legjobb választ adták volna rá, másrészt fogalmunk sincs róla, hogy mi lett volna, ha.

Ez nem a szokásos lapos történész közhely megismétlése a részemről. Hanem egyszerűen arról van szó, hogy a kormány egész motivációja oly mértékben tisztázatlan, hogy egy bármennyire is megalapozott feltételezésbe értelmetlenség belemenni.

The rest is silence,

A szöveg a baloldaliliberális blogon megjelent bejegyzés szerkesztett változata.

Címlapkép: Tüntetés az oktatás szabadságáért, 2018. november 24. (Fotó: Markoszov Szergej / Mérce)