Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy bolgár lap meg nem erősített információkra hivatkozva állítja: Gruevszki már nincs Magyarországon

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nikola Gruevszki bukott macedón ex-miniszterelnök alakulatának, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) rangidős politikusára hivatkozva a Focus nevű bolgár lap azt írja, a kétéves börtönbüntetése elől megszökött politikus már nem tartózkodik Magyarország területén.

A lapnak nyilatkozó párttag szerint Oroszország vagy Törökország lehet Gruevszki új célpontja. A macedón 1TV szerint Azerbajdzsán is a lehetséges úti célok között szerepel. A tegnap közzétett lapértesülést eddig senki sem erősítette meg.

Gruevszki kedden Facebookon jelentette be, hogy Magyarországra érkezett és benyújtotta kérelmét politikai menedékjogért. Az egykori macedón miniszterelnököt azért ítélték el, mert 2012-ben törvénytelenül utasította arra Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest privát használatra. November 8-án kellett volna megkezdenie börtönbüntetését, ezt azonban nem tette meg.

Az egykori miniszterelnök bukását egy másik korrupciós ügy okozta : a napvilágra került bizonyítékok szerint Gruevszki és körei lehallgatták hozzávetőleg 20 ezer állampolgár, újságíró, aktivista, ellenzéki vezető, üzletember, illetve miniszter és más hivatalnok telefonjait a 2013-as parlamenti választások kampányában.

Az elmúlt napokban több hír és spekuláció is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogyan is juthatott Macedóniából Magyarországra a jogerősen elítélt politikus, akinek még tavaly nyáron bevonták az útlevelét. Az albán hatóságok állítása szerint Gruevszki gyalog, a zöldhatáron kelhetett át Albániába, ahonnan kamerafelvételek tanúsága szerint a tiranai magyar követség autójával kelt át Montenegróban. Az itteni lapok szerint Montenegróban már két magyar diplomata is elkísérte. Magyarországra Szerbiából léphetett át.

A kormányzati kommunikáció meglehetősen szétesett volt az elmúlt napokban. A Miniszterelnökség kijelentette, csupán jogi kérdésként tekint Gruevszki menedékkérelmére, Gulyás Gergely pedig tagadta, hogy a magyar államnak bármilyen közreműködése lett volna abba, hogy Orbán szövetségese elhagyja szülőhazáját. A bizonyítékok szerint azonban abban már igen, hogy Albánián és Montenegrón keresztül közelebb kerüljön a magyar határhoz.

A kormányzati visszafogottsággal szemben a Fidesz pártszóvivője kiállt Gruevszki befogadása mellett, Hidvéghi Balázs szerint ugyanis a „Soros befolyása alatt leledző macedón kormány” üldözi, ezért kijár neki Magyarország támogatása.

A kormánypárti média egy harmadik utat választott: ők Gyurcsány Ferenc nevéhez próbálják hozzákötni Gruevszkit, és ezzel elfedni a bukott macedón politikus és Orbán Viktor közötti szoros szövetségesi kapcsolatot.

Zoran Zaev, jelenlegi macedón miniszterelnök és Gruevszki nagy riválisa nemrégiben azt nyilatkozta, mindent megtesz azért, hogy az elítélt politikus Macedóniában tölthesse le büntetését. Illetve válaszokat vár Magyarországtól arra nézve, hogy Gruevszki önként hagyta-e el hazáját vagy esetleg elrabolták. Erre reagálva a VMRO-DPMNE rá is támadt Zaevre, mondván: elfogadhatatlan, hogy a macedón kormányfő emberrablással vádoljon meg egy szövetséges országot.

Megszólalt az ügyben az Egyesült Államok is: az amerikai külügy szerint a macedón jogrendszeren belül kell felelősségre vonni Nikola Gruevszkit, az ottani jogi eljárásnak kell folytatódnia. Az USA ezzel érdemben azt mondja, nem szabadna menekültstátuszt adni az elítélt politikusnak.

Címlapkép: Flickr / EPP