Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely nem árulta el, hogy a magyar kormány segített-e Gruevszkinek Magyarországra szökni

Ez a cikk több mint 5 éves.

Érvényes okmányokkal nem rendelkező, a saját országában körözött ember Magyarország területére tud lépni úgy, hogy az nem illegális – legalábbis erre utalt Gulyás Gergely újságírói kérdésre adott válasza a csütörtök délelőtti kormányinfón.

Az egészségügyet és az új nemzeti alaptantervet érintő kormánydöntésekről is beszélt a Miniszterelnökséget vezető vezető miniszter, de a legtöbb újságírói kérdést természetesen a napokban kirobbant, a volt macedón miniszterelnököt, Nikola Gruevszkit érintő botránnyal kapcsolatban kapta.

Gulyás arról– noha többen is megpróbálták kicsikarni az erre vonatkozó – biztonsági okokra hivatkozva semmit nem volt hajlandó elárulni, hogy mivel, mikor és hogyan került a Macedóniában jogerősen elítélt volt kormányfő.

Gruevszki Magyarországra kerüléséről annyi derült ki, hogy a macedón politikus egy magyar külképviseleten nyújtotta be menedékkérelmét, de hogy melyiken, azt nem árulta el Gulyás Gergely. Mint mondta, ahhoz, hogy Gruevszki elhagyta Macedóniát, „semmi köze nem volt a magyar kormánynak” (és ezt legálisan tette, hiszen a Balkánon személyi igazolvány is elegendő a határátlépéshez),

de azzal kapcsolatban nem osztott meg részleteket, hogy Magyarországra szökésben vállalt-e szerepet ezt cáfoló választ sem adott.

Bár több jelenlévő újságíró is felhívta a miniszter figyelmét arra, hogy a magyar kormány biztonságos államként tekint Macedóniára, ennek megfelelően pedig a menedékjogi kérelmet vissza kellene utasítania a hatóságnak, Gulyás azonban azzal hárította el a válaszadást, hogy a döntést a menekültügyi hivatalnak kell meghoznia, és nem akarja „prejudikálni” a határozatot.

Emellett annyit árult még el a miniszter, hogy Gruevszkinek „hosszú meghallgatása” volt, amely nem tranzitzónában történt, hanem Budapesten – állítása szerint azért mert a volt macedón kormányfő „saját fenyegetettségére” utaló nyilatkozatot tett, és egyébként is, azok számáram aki mint „korábbi politikai vezető” kér menedékjogot, a biztonsági szempontokra tekintettel „indokolt” a speciális eljárás.

A miniszter azokra az értesülésekre is kitért, amelyek szerint Gruevszi Orbán Viktornál húzta meg magát: Gulyás szerint hogy Orbán jót nevetett azon, hogy Gruevszki nála töltötte volna az éjszakát.

Gulyás arra a kérdésre sem adott érdemi választ, hogy akkor mit fog tenni a kormány, ha esetleg nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki Gruevszki ellen, illetve ha Macedónia kéri kiadatását (ez még nem történt meg hivatalosan).

Időközben az Index a macedón 1TV értesüléseire hivatkozva azt írja, Macedónia a börtönbüntetése elől Magyarországra menekült exkormányfő kiadatását fogja kérvényezni Budapesttől. Ezenkívül a portál arról is ír, hogy a szerb Politika napilap szerint a volt macedón kormányfő a zöldhatáron át először Albániába menekült, majd Tiranából repülővel érkezett Budapestre.

A leghomályosabb választ a 444 újságírójának kérdésére adta Gulyás, aki azzal szembesítette a minisztert, hogy a nyilvánosság rendelkezésére álló információk szerint

úgy jutott be egy ember Magyarországra, hogy nem rendelkezik érvényes okmányokkal, hogy a saját hazájában körözik, és mindezt legálisan tette.

Gulyás erre azt felelte, van olyan forgatókönyv, amely szerint ez lehetséges, azt titokban tartotta, hogy szerinte mi is pontosan.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a kormány a Fidesz hivatalos kommünikéjét sem vállalja e témában. Szerdán ugyanis Hidvéghi Balázs úgy fogalmazott„Magyarországon egy olyan politikus kért menedéket, akit egy baloldali kormány – amely mögött Soros György befolyása nyilvánvalóan kimutatható”.  A Fidesz kommunikációs igazgatójának kijelentését azzal ütötte el, hogy

„a pártoknak lehet nagyobb szólásszabadságuk a kormányénál.”