Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Stop Soros alapján akár börtönbe is kerülhetne a Fidesz szóvivője a volt macedón kormányfő miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Persze, ha a bíróság így dönt. Egyébként a jogi helyzet nem egyértelmű, de érdemes átvenni, mit szankcionál a nyáron a Fidesz által elfogadott Stop Soros törvény új tényállása, a „jogellenes bevándorlás elősegítése”.

353/A. § (1) Aki szervező tevékenységet folytat annak érdekében, hogy
a) Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését tegye lehetővé olyan személy részére, aki hazájában vagy a szokásos tartózkodási helye szerinti országban vagy olyan más országban, amelyen keresztül érkezett, nincs faji, nemzeti hovatartozása, meghatározott társadalmi csoporthoz tartozása, vallási, illetve politikai meggyőződése miatt üldözésnek kitéve, vagy a közvetlen üldöztetéstől való félelme nem megalapozott, vagy
b) a Magyarországra jogellenesen belépő vagy jogszerűtlenül tartózkodó személy tartózkodási jogcímet szerezzen

Mivel a volt macedón kormányfő, Gruevszki a hírek szerint Szerbián keresztül érkezett az országba, és ott nem érte üldöztetés, így a törvény hatálya alá tartozik az ő segítése.

Kérdés, folytatott-e Hidvéghi Balázs mai nyilatkozatával szervezői tevékenységet. Hidvéghi az MTI tudósítása szerint azt mondta:

„ A kommunikációs igazgató leszögezte: Magyarországnak töretlen joggyakorlata, hogy a valóban üldözötteknek Magyarország menedéket ad, és ennek eldöntése az erre hivatott hatóságnak a feladata.     Magyarországon egy olyan politikus kért menedéket, akit egy baloldali kormány – amely mögött Soros György befolyása nyilvánvalóan kimutatható – e pillanatban üldöz és fenyeget – tette hozzá. Vannak olyan, szintén szocialisták vezette országok az Európai Unióban, például Málta, ahol újságírókat gyilkolnak meg. Más országokban „csak” fenyegetőznek és politikai riválisokat üldöznek”

A Stop Soros kimondja, mi számít szervezői tevékenységnek:

„(5) A 353/A. § alkalmazásában szervező tevékenységnek minősül különösen, ha az (1) bekezdésben meghatározott célból
a) Magyarország területének a személyek határátlépésére irányadó szabályok uniós kódexéről szóló, 2016. március 9-i (EU) 2016/399 európai parlamenti és tanácsi rendelet 2. cikk 2. pontjának megfelelő külső határ szerinti határvonalán, illetve határjelénél határmegfigyelést szervez,
b) információs anyagot készít, terjeszt vagy ilyenre megbízást ad,
c) hálózatot épít vagy működtet.”

A törvény indoklásában egyébként az van írva, hogy a szervezői tevékenység ennél sokrétűbb lehet, az 5-ös pontban leírtak csak hozzávetőlegesek.

Az kérdés, hogy az 5/b pontban foglalt információs anyag készítése mit jelent, de a kormánypárt egy sajtótájékoztatója eléggé ennek tűnik. Azt is látjuk, hogy Hidvégi amellett érvel, hogy a volt macedón kormányfőt fogadjuk be, mivel üldözésnek van kitéve.

Tehát van egy „migráns”, aki a kormány által biztonságosnak nyilvánított országon (pl. Szerbián) keresztül illegálisan érkezett Magyarországra, ahol semmi bántódása nem esett, a Fidesz szóvivője pedig az egész országban terjesztett információs anyagot, sajtótájékoztatót tartott, ahol a befogadása mellett érvelt.

Ez veszélyes!

De még ennél is veszélyesebb, ha bárki segített Gruevszkinek bejutni az országba a határsávban, hiszen ez is törvénytelen és szervezői munka a Stop Soros által, esetleg ha Szijjártó Péter mint külügyminiszter, vagy Orbán Viktor mint miniszterelnök kiadta, hogy segítsenek Gruevszkinek menedékjoghoz folyamodni, vagy csak kísérjék el a bevándorlási hivatalhoz, vagy adjanak neki szállást, vagy kávét, és ezt a magyar állam szervezetével hajtotta végre, az is megállhat a tényállás szerint (hálózatot épít vagy működtet).

A Stop Soros ezt a tényállást, ha nincs súlyosbító körülmény, vétséggel hivatott büntetni, ami 5-90 nap elzárást vonhat maga után.

Persze nem fog ilyen történni, és nem csak azért, mert bíróság vezető fideszest nem ítél el Magyarországon, hanem azért is mert a Stop Soros egy nevetséges törvény. De érdemes belátni, hogy nevetséges. Ami a történetben nem nevetséges, az az, hogy a biztonságossá nyilvánított országon át érkező menedékkérőknek pont a Stop Soros egy másik módosítása miatt nem adhat menekültstátuszt Magyarország.

Tehát a magyar törvények szerint a volt macedón kormányfő nem kaphat menekültstátuszt. Hidvéghi ugye azzal érvel, hogy politikai üldözésnek van kitéve a korrupt macedón politikus, aki tízezreket hallgatott le illegálisan például.

Ha tényleg megkapja a menekültstátuszt az azt jelentené, hogy Magyarország nem ismeri el menekültként azt, aki a véres polgárháborúban szenvedő Szíriából érkezik ide Szerbián keresztül, de egy korrupció miatt elítélt politikust igen. Érezzük mennyire undorító ez?

Ahogy a kormány álláspontja is felháborító, amely lényegében azt írja le, ha valaki fontos politikus, akkor nem kell a tranzitzónába mennie. Milyen dolog ez? Azért, mert valaki fontos politikus, többletjogok járnak neki? Ez mióta normális?

A Gruevszki-ügy azt mutatja meg, mennyire undorító a kormány egész politikája, hogy miközben uszítanak a menedékkérők ellen, miközben milliárdokból tömi a fejünket azzal, hogy mindenki veszélyes, aki ide akar jönni, miközben ártatlan, a polgárháborúban családjukat, házukat elvesztő embereket nem fogad be a magyar kormány, aközben egy korrupt politikust befogadnak soron kívül, a saját törvényeiket áthágva.

Címlapkép: Flickr / EPP