Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Montenegrói lap: két magyar diplomata kísérte a volt macedón kormányfőt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A montenegrói Vijesti állítása szerint „Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő november 11-én, 22 óra 16 perckor hagyta el Montenegrót. Szerbiába egy 55A05 jelzésű gépkocsi szállította. Az autóban rajta kívül Császár Zoltán, a podgoricai magyar külképviselet első beosztottja és Félegyházi Csaba konzul ült” – írja a Népszava.

„A montenegrói belügyminisztérium is megerősítette, hogy Gruevszki rövid ideig az ország területén tartózkodott, s a podgoricai hatóságok a törvényi előírások szerint cselekedtek. Minden tekintetben a jogi eljárást követtük” –írja a Népszava a montenegrói belügyi tárca közleményére hivatkozva.

Tegnap este az ügyben, ahogy a Mérce is megírta, az is kiderült, Albániában a magyar konzulátus kocsijával haladt Gruevszki, egy ma napvilágra került fotó tanúsága szerint pedig maga vezette a kocsit.

Ezzel szemben ma délben a Miniszterelnökség kiadott egy közleményt, amely szerint Gruevszki egy külképviseleten nyújtott be menekültkérelmet. Csakhogy ilyen nincsen, ezt külképviseleten nem lehet intézni, csak abban az esetben, ha kifejezetten a külképviseleten kíván valaki menedéket kapni. A miniszterelnökség közleménye tagadta azt is, hogy a magyar állam segített volna Gruevszkinek:

„A sajtóban megjelent feltételezésekkel és álhírekkel ellentétben Magyarország kormánya és a magyar hatóságok semmilyen formában nem segítették Nikola Gruevski Macedóniából való kijutását.”

Ennek a fent idézett montenegrói belügyi és a tegnapi albán rendőrségi közlemény is ellentmond.

Gruevszki kedden a Facebookon jelentette be, hogy Magyarországra érkezett, és benyújtotta kérelmét politikai menedékjogért. Az egykori macedón miniszterelnököt azért ítélték el, mert 2012-ben törvénytelenül utasította arra Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest privát használatra. November 8-án kellett volna megkezdenie börtönbüntetését, ezt azonban nem tette meg.

A balkáni országot 2006 és 2015 között erős kézzel iránytó jobboldali politikus egy másik botrányba bukott bele három évvel ezelőtt: a napvilágra került bizonyítékok szerint Gruevszki és körei lehallgatták hozzávetőleg 20 ezer állampolgár, újságíró, aktivista, ellenzéki vezető, üzletember, illetve miniszter és más hivatalnok telefonjait a 2013-as parlamenti választások kampányában.

Az ellene folyó eljárás miatt Gruevszki útlevelét tavaly nyáron bevonta a rendőrség, így nem világos, legálisan hogyan juthatott be Magyarországra. Ahogy az sem, menedékkérőként miért nem került a tranzitzónába, ahogy azt a hatályos magyar törvények előírnák.

Minden cikkünk a volt macedón miniszterelnök Magyarországra szökéséről a linken.

Címlapkép: Flickr / NATO