Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Politikai menedékjogot kért Magyarországon a putyinista volt macedón miniszterelnök

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hétfőn adtak ki elfogatóparancsot a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki ellen, miután nem jelent meg a börtönben, hogy megkezdje kétéves büntetésének letöltését. A volt miniszterelnököt azért ítélték el, mert 2012-ben törvénytelenül utasította arra Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest privát használatra. November 8-án kellett volna megkezdenie börtönbüntetését, ezt azonban nem tette meg. A mai napon, nem sokkal ezelőtt pedig a következő Facebook-posztot osztotta meg:

Állítása szerint Gruevszki Budapesten tartózkodik, és politikai  menedékjogért folyamodott a magyar hatóságokhoz. Nincs nagyon min meglepődni, mi is megírtuk korábban, hogy a volt kormányfő azzal az indokkal kérvényezte a bíróságtól, hogy visszakaphassa útlevelét, hogy meghívása van Budapestre Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől.

Gruevszki és Orbán az Európai Néppárt 2015-ös csúcsán (Fotó: Wikipedia)

A két vezető közti barátság sem újkeletű (egy időben még Arthur Finkelstein tanácsadón is osztoztak), ráadásul a hazánkat egy időben beterítő STOP SOROS kifejezés is Gruevszkihez köthető, ő hirdetett ugyanis elsőként hadjáratot a Soros Györgyhöz köthető civil szervezetek ellen hazájában.

Amit még érdemes megemlíteni a volt kormányfőről: a magyar miniszterelnökhöz hasonlóan előszeretettel osztja meg a társadalmat, bélyegzi árulónak politikai riválisait, emellett Grujevszki és körei lehallgatták hozzávetőleg 20 ezer állampolgár, újságíró, aktivista, ellenzéki vezető, üzletember, illetve miniszter és más hivatalnok telefonjait.

Interjúnk Nikola Gruevszki bukásáról ide kattintva olvasható.
Forrás: Le Courrier d’Europe centrale & Le Courrier des Balkans