Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány azt szeretné, ha nem vegyülne egy kórházon belül az állami és a magánellátás

Ez a cikk több mint 5 éves.

A kormány célja az állami és a magán egészségügyi rendszer minél egyértelműbb szétválasztása – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szombaton Budapesten, a dr. Batthyány László Orvoskör Közhasznú Egyesület konferenciáján.

Rétvári Bence megnyitó beszédében úgy fogalmazott, a két ellátási típus szétválasztása az egyik legkonfliktusosabb terület lesz a következő időszakban.

A folyamatnak azt kell eredményeznie, hogy egy intézményen belül ne vegyüljön az állami és a magán egészségügyi ellátás,

a közkórházakban csak közellátást lehet majd igénybe venni, a magánellátásoknak pedig csak azokon kívül van a helye – fejtette ki Rétvári Bence. A két ellátási típus keveredése sokszor egészségtelen (sic!) helyzetekhez, például a közfinanszírozott szolgáltatások lassulásához vezet – emelte ki.

„Ha valaki egy közkórházba belép, akkor biztosnak kell lennie abban, hogy délelőtt és délután is csak közfinanszírozotti ellátásban fog részesülni” – mondta. Az államtitkár szerint ez azért is fontos, mert a magánellátásért fizetők érdekeivel is ellentétes, ha kivizsgálásuk, kezelésük is közintézményekben történik.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy novembertől a magánellátási intézményekre is fokozatosan kiterjed majd az a digitális egészségügyi rendszer, amelynek köszönhetően a betegek már egy éve maguk is elérhetik az interneten a közellátásban keletkező dokumentumaikat.

A magán- és állami egészségügy hetek óta hangoztatott koncepciójáról egyelőre kevés konkrétum ismert. Bár e hét elején felröppentek olyan sajtóinformációk, amelyek arról szóltak, hogy az új szisztémában nem járna mindenkinek az ingyenes egészségügy, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NAEK) ezeket a híreket alaptalannak nevezte.

Mint közleményükben írták, nem igaz az, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért, és az eredetileg a Népszava által említett jogszabály-módosítás azokra az esetekre vonatkozik, amikor a Magyarországon kiadott EU kártya terhére jogalap nélkül vesznek igénybe külföldön ellátást. Szerintük a javaslat az uniós rendelkezések betartása miatt készült.

(MTI)
Címoldali kép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

Címlapkép: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd