Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bilincsben vittek bíróság elé egy hajléktalant

Ez a cikk több mint 5 éves.

A várakozásokkal ellentétben nem Budapesten, hanem Gödöllőn hoztak első alkalommal ítéletet életvitelszerű közterületen tartózkodás ügyében a nemrég hatályba lépett szabályozás nyomán.

A 444.hu információi szerint a férfit tegnap este érték tetten a rend éber őrei, miközben az elkövető éppen életvitelszerű közterületen tartózkodás tényállását valósította meg, minden bizonnyal folytatólagos jelleggel. Az intézkedő hatósági személyek felszólították az elkövetőt, hogy menten fejezze be norma- és szabályszegő tevékenységét, és vonuljon hajléktalanszállóra.

A gödöllői hajléktalan erre nem volt hajlandó, mondván a szállón rendszeresek a konfliktusok, verekedések, lopások. Ahogy arról mi is írtunk, a szállók már jelenleg is túlterheltek, ráadásul egy friss szabálymódosítás nyomán

a jövőben elegendő lenne az egy főre jutó minimum három négyzetméternyi lakóterület négy helyett, illetve 15 helyett 25 ellátottra kell majd csak egy zuhanyzót és nemenként elkülönített illemhelyet biztosítani.

A rendőrök tegnap beismerő vallomása után – miszerint hajléktalan életmódot folytat – bevitték a férfit a rendőrőrsre, ahonnan ma bilincsben vitték át a Gödöllői Járásbíróságra.

Az elkövető hosszú ideje él hajléktalanként Gödöllőn, többen szoktak neki ételt vinni, kérdés, hogy a jelenlegi szabályozás fényében bűnsegédletnek vagy bűnpártolásnak számít-e, ha valakinek életvitelszerű közterületen tartózkodásban segítséget nyújtanak.

Varga Zoltán ügyvéd, a gödöllői hajléktalan védője szerint védence egyáltalán nem problémás személy, korábban mérnökként dolgozott, majd elvesztette a lakását. A mai tárgyaláson a rendőrség harminc napos elzárást kért a férfira, a bíróság azonban csupán figyelmeztetésben részesítette, valamint a rendszer fejlett szociális érzékről tanúbizonyságot téve

20.000 forint szabálysértési költség megfizetésére.

A hajléktalanok, vagyis a társadalom egyik legkiszolgáltatottabb csoportjának büntetésére már 2011 óta van lehetőség, azonban az utóbbi években a rendőrség nem indított eljárásokat. Az új szabályozás szerint ha kilencven napon belül háromszor felszólítanak valakit az utcán lakás befejezésére és ennek nem tesz eleget, elő kell állítani és közérdekű munkával vagy elzárással büntethető.

Ugyanezen szabályozás alapján a rendőrség elkobozza az előállítottak tárgyait és megsemmisítheti azokat úgy, hogy nem kell kárpótlást fizetnie az érintettnek, így még közelebb tolva az elesetteket a de facto nincstelenséghez, ezzel is súlyosan büntetve a rendszer kárvallottjait.

A gödöllői férfi ezúttal visszakapta holmiját, és megígérte hogy a továbbiakban igyekszik majd barátainál meghúzni magát, ha pedig ez nem lehetséges, bevonul valamelyik szállóra.

via 444.hu
Címlapkép: A Város Mindenkié csoport tüntetése a hajléktalanság kriminalizációja ellen (2012). Fotó: Csoszó Gabriella
Címlapkép: A Város Mindenkié csoport tüntetése a hajléktalanság kriminalizációja ellen (2012). Fotó: Csoszó Gabriella