Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendeletet módosított a kormány, hogy ne kelljen kifizetni a hajléktalan emberek megsemmisített tárgyait

Ez a cikk több mint 5 éves.

3 nappal az új a hajléktalan embereket büntető szabálysértési törvény életbelépése előtt két, a tárgykörhöz tartozó rendeletet is módosított a kormány Orbán Viktor aláírásával. Az egyik maga az eljárást érinti, a másik pedig arról szól, hogy felméri a kormány az intézkedés milyen plusz terheket ró a hajléktalanellátó szervezetekre.

Még a nyár elején fogadta el a parlament azt az alaptörvény-módosítást, amely megtiltja a közterületen életvitelszerűen való tartózkodást, ennek kapcsán a kormány szigorította a szabálysértési törvényt is.

Míg korábban közérdekű munka vagy pénzbírság járt az utcán élő embereknek (ebbe nem csupán az aluljárókban, hanem például a kunyhókban élő, maguknak illegálisan házat eszkábáló hajléktalan emberek is beletartoznak), az új szabályozás szerint három felszólítás után (de akár már elsőre is felléphet a rendőrség) kötelező fellépni a hajléktalan emberek ellen, és elzárással büntethetik őket.

A kormány pedig 3 nappal a törvény hatálybalépése előtt megváltoztatta az eljárást is, azt az eljárást, amit 10 napja fogadott el.

  • Az új rendelet szerint kötelező rögzíteni a rendőrségnek nem csupán az előállítást, hanem a kép és hangfelvételt úgy kell készíteni, hogy az a hajléktalan emberek ingóságainak azonosítására alkalmas legyen.
  • Az ingóságot azonosító jellel kell ellátni, és ezt az azonosító jelet a tulajdonosnak is át kell adni.
  • Eddig úgy volt, hogy az önkormányzatoknak kell majd végezni a hajléktalan emberek ingóságainak tárolását, ezt október 3-án döntötte el a kormány. De most az új rendelet másként rendelkezik: ha egy önkormányzat felajánl ilyen tárolókapacitást, az igénybe vehető, ha pedig nem, akkor a rendőrségnek vagy az ellátó szervek is felajánlhatnak ilyet. Ha nincs ilyen tárolókapacitás, akkor a rendőrségnek kell tárolnia a dolgokat.
  • Az előző rendelet szerint ha megsemmisítik a hajléktalan emberek tárgyait (a rendelet külön kitért arra, hogy ezek a nem tárolható, pl. gyorsan romló értékű tárgyak), akkor azt ki kellett volna fizetni a a magyar államnak, illetve a hajléktalan embereknek is fizetnie kellett volna az őrzésért. Most ez megváltozik, egyiküknek sem kell fizetni, ami nyilván a hajléktalan embereket fogja rosszabbul érinteni.
  • Kikerült az is a rendeletből, hogy 24 órás folyamatosan nyitva tartó tárolókapacitásokat kell létrehozni

Tehát 3 nappal az új törvény hatályba lépése előtt teljesen átírták, hogyan kell végrehajtani azt. Az is nyilvánvaló, hogy plusz források nélkül nem lesz olyan önkormányzat vagy szerv, aki felajánl ilyen tárolókapacitást, tehát a rendőrségnek kell majd tárolnia a fogdára kerülő hajléktalan emberek tárgyait, méghozzá plusz forrás nélkül.

A gyakorlatban pedig az tűnik valószínűbbnek, hogy ez nem vagy csak részben fog megvalósulni (főleg a 3 napos felkészülési határidő miatt). Inkább meg lesznek semmisítve, szemétnek vagy romlandónak lesznek minősítve, el fognak tűnni a hajléktalan emberek tárgyai.

A Magyar Közlönyben kihirdetett, szintén Orbán Viktor által aláírt másik rendeletmódosítás még jobban érzékelteti, mennyire nincs átgondolva ez az egész javaslat. A rendelet felkéri az Emberi Erőforrások miniszterét, nézze már meg, mennyi kapacitás van a rendszerben, és készítsen előterjesztést arról, hol kell bővíteni az ellátórendszert.

A rendelet utal még 300 millió forintot is az EMMI-hez, amelyből ideiglenesen meg kell oldani a feladatot.

Ez azért érdekes, mert az elmúlt hetekben a szakmai jelzésekkel szemben a kormány azt állította, van megfelelő számú és minőségű férőhely az ellátórendszerben.

Címlapkép: A Város Mindenkié csoport tüntetése a hajléktalanság kriminalizációja ellen (2012). Fotó: Csoszó Gabriella