Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Ráhel szülése körül komplett fake news univerzum bontakozik ki

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nem sokkal azután, hogy Orbán Ráhel a Szent Imre Kórházban világra hozta második gyermekét, a magyar internet legsötétebb bugyrai felbolydultak.

Még aznap megjelent a különböző kamuoldalakon egy felháborodott kismama nyílt levele, amiben elmeséli, hogy kizavarták a szülőszobából, mert a miniszterelnök lánya is váratlanul betoppant szülni. A végén azért megjegyzi, hogy egészséges kislánynak adott életet. Gratulálunk.

A cikkhez volt mellékelve fotó is a kismamáról a már  megszületett kislánnyal, forrása viszont nem nagyon fellelhető a cikknek, ha a különböző, egymásra hivatkozó kamuoldalak közt kattintgatunk, előbb-utóbb eljutunk egy olyanhoz, ahol a ‘forrás’ felirat alatt már nincs link.

A cikket a Facebookon (ahogy arra a címben fel is hívják a figyelmet) figyelemreméltóan sokan megosztották, tulajdonképpen a mai napig pörög a különböző csoportokban.

Noha nyilvánvalóan semmi alapja nincs.

De itt nem volt vége a történetnek, sőt, hirtelen több szálra szakadt. Az egyik vonalon Orbán Ráhel szintén nyílt levélben válaszolt a megalázott kismamának, amelyben kikéri magának a vádakat:

„A Miniszterelnök lányaként úgy gondolom egyáltalán nem meglepő ami és ahogy történt, hisz erre számítani lehetett, hogy az előzetesen megbeszéltek szerint különleges bánásmódban részesülök majd. Sajnálom, ha az igazság Önt így felzaklatta.”

És így tovább, és így tovább. Forrás nincs, a cikkekben megjegyzik, hogy Orbán Ráhel Facebook-oldalán (ami amúgy nem nyilvános, de nem baj) tette közzé kifakadását, de a posztot érdekes módon azóta eltávolították (ehm, ehm).

Természetesen itt is a megosztások, lájkok begyűjtésére buzdító tartalmakról van szó, forrásként az oldalak egymásra mutogatnak.

Aztán jött a következő lépés, amikor Vajna Tímea (fánkozótulajdonos, modell, Andy Vajna felesége) is írt egy nyílt levelet – mi mást? –, amiben biztató szavakkal bátorította a megtámadott Orbán Ráhelt.

„Ha egyszer Andy egy gyermekkel ajándékozna meg, az biztos, hogy külön privát szobát, de talán az egész kórházi osztályt priváttá fogom intézni. Sokkal nagyobb teher nehezedik ránk, amit a halandók fel sem fognak.”

Forrás nincs, az amúgy közösségi oldalain kifejezetten aktív Vajna posztjai közt nyoma sincs ilyesminek, de ez a megosztókat, lájkolókat nem zavarja.

És akkor jöjjön ezen a vonalon a TETŐPONT: Kulka János nyílt levele (jáááj) Vajna Tímeának, amiben ilyen veretes sorok szerepelnek:

„Nem tudom, hogy szándékosan ingerled a magyar embereket vagy sem, viszont tényleg nagyon szeretném megérteni, hogy miért jó ez neked?! Valóban közszereplő vagy, a te megnyilvánulásod ezerszer gyorsabban terjed, mint másoké. Arra kérlek, hogy kicsit gondolkodj el ezen és válogasd meg a szavaidat. Nem nyilatkozhatsz ilyen fennhangon embertársaidról, éljenek bármilyen anyagi körülmények között. Fogd vissza magad!”

Talán mondani sem kell: forrás nincs, felháborodás van, a még csak ma reggel megjelent posztot már el is kezdték Facebookon megosztogatni az emberek.

De nem a nyílt leveles adok-kapok az egyetlen vadhajtása az Orbán Ráhel szülése körüli felbuzdulásnak.

Egyrészt terjed már jócskán az a cikk is, amelyben valakik kiderítették, hogy mennyibe is került Orbán Ráhel szülése (5 nap alatt másfél millió a szöveg szerint), amivel a felkutathatatlan forrásból származó értesülést megíró névtelen szerző természetesen párhuzamba is állítja rögvest, hogy „másoknak az is gondot okoz, hogy a boltban a 200 vagy a 250 forintos margarint vegyék-e meg”.

És végül a kedvencem, a Szent Imre Kórház főorvosának kirúgásáról szóló kamucikk, amelyben a nevezett főorvos elsősorban is bocsánatot kér a szülőszobáról kizavart kismamától, majd pedig a következőket nyilatkozza (hogy kinek, az sajnos nem derül ki):

„Az állásommal és a karrieremmel játszottam volna, ha ezt nem teszem meg. 3 gyermekem van, etetnem és taníttatnom kell őket, és nem tehetem kockára a családom boldogulását.”

Aztán viszont bombaként robban a szövegben a hír, hogy mivel a főorvos megszegte a titoktartási szerződését, mégis kirúgják, azonnali hatállyal.

Talán érdemes ezen az utolsó szövegen bemutatni, hány ponton kéne elkezdeni gyanakodni, amikor ilyen típusú tartalomba botlunk.

Szerző nincs. Forrás nincs. Ellenben az „oszd meg, hogy minél többen láthassák” felhívás legkülönfélébb formáival buzdítanak arra, hogy terjesszük a tartalmakat.

No de a főorvos például egyszer sincs megnevezve a szövegben. És hogy például miért lett volna viszonylag könnyű kiszúrni, hogy ordas nagy kamuval van dolgunk?

Mondjuk azért, mert a Szent Imre Kórház osztályvezető főorvosa, Dr. med. habil. Sziller István a kamucikkben felhasznált kitakart arcú orvossal szemben nem kopasz. De ha ennél kevesebb kutatómunkát (volt vagy 1 perc, amíg megtaláltam) igénylő bizonyítékra vágyunk: egy darab link sincs a cikkben, bár valamilyen kósza mozdulattal hivatkoznak benne a 24.hu-ra, a lapnak állítólag Dr. Hemző Erika, a kórház orvosigazgatója nyilatkozott, csakhogy a 24.hu oldalán Dr. Hemző Erika nevére rákeresve semmi erre utaló jelet nem találni. Ja, Dr. med. habil. Sziller István pedig még mindig főorvos – de talán ezt már igazán lehetett sejteni.

Szóval a helyzet az, hogy Orbán Ráhel szülése köré a különböző kamuoldalak már egy komplett hazugságuniverzumot húztak fel, ráadásul a cikkek terjednek is, méghozzá meglehetősen gyorsan – elég csak arra gondolni, hogy naponta hányszor botlunk bele akár csak a saját falunkon is ilyen megosztásokba…

És hogy mi ezzel a baj? Mutatok egy képet az egyik, Vajna Tímea „nyílt levelét” osztogató Facebook-oldalról:

Orbán Ráhel, mint kismama, bizonyosan nem érdemli meg, hogy ilyen típusú, hazugságokra épülő álhírek garmadája miatt zúduljon rá egy gyűlöletcunami. Az meg pláne elfogadhatatlan, hogy az egészről nyilvánvalóan mit sem tudó Vajna Tímeára ugyanez várjon, mint ahogy minden bizonnyal Kulka János sem köszöni meg, hogy a neve alatt ilyen nyílt levél pörög. És akkor a főorvosról például még nem is beszéltünk…

Az oldalak többsége egyébként, ahol ez a töménytelen kamu burjánzik, montenegrói illetőségű – vagyis lényegében elkaphatatlanok, mást nem nagyon lehet tenni, mint folyamatosan felhívni az emberek figyelmét arra, hogy az általuk megosztott tartalom hazugság, és hogy az ilyen típusú oldalakon még a napi időjárásjelentés igazságtartalmában is érdemes kételkedni.

Jó hír ezzel kapcsolatban, hogy a Hvg.hu folyamatosan frissíti (legutóbb épp két nappal ezelőtt) a kamuoldalakat listázó összesítését.

A cikkbe nem azért nem linkeltem be egyetlen kamucikk forrását sem, mert ez a cikk is kamu, hanem azért, mert nem akartam, hogy még többen rákattintsanak ezekre az eszement írásokra. Ha valaki nagyon szeretné, háromszavas keresésekkel bőven megtalálja őket. Csak ne ossza meg.

UPDATE (13.19):

Alig két órával azután, hogy a cikket élesítettem, itt a következő kör, Stohl András nyílt levele, melyben Orbán Ráhel mellett áll ki.

„Ráhel a Miniszterelnökünk lánya, tehát nem lehet kérdés, Neki igenis több jár, mint az átlag embernek! ”

Vagy persze a fene tudja, ki az a STHOL András, akinek a neve alatt fut a következő gyöngyszem.

UPDATE II (14.17):

Egy olvasónk jelezte, hogy az „alapcikkben”, ahol a kismama nyílt levelét közlik, egy barátjának a fotója szerepel, nyilván engedély nélkül. Különösen szörnyű lehet, amikor valaki azzal szembesül, hogy egy régebbi fotója, amin a pár napos gyerekével látható, ilyen oldalakon, ilyen tartalom mellé van rakva. A kép egyébként több mint egy évvel ezelőtt megjelent a Veol.hu-n is, egy cikkben, ott azonban a kismama arca ki volt takarva.

UPDATE III (15.31):

Biztos mindenki hiányolta Andy Vajna megnyilvánulását az ügyben, ám aggodalomra semmi ok, megérkezett az is!

Viszont sajnálattal közlöm, hogy a torta tetején lévő habon csücsülő cukrozott cseresznye is a helyén van már, mi sem természetesebb, hogy Orbán Viktor sem hagyta szó nélkül a dolgokat (csak hogy emlékeztessek mindenkit, a pelenka-ügyben a sajtónak csupán annyit mondott: „… életkoromnál fogva nem vagyok illetékes”), kifejezetten bőbeszédűen közölte a facebookosokkal:

„Engem lehet bántani, de a gyermekemet kérem hagyják nyugodtan élni!”

Valamiféle szörnyű összeesküvésnek köszönhetően viszont a miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán nem lelni nyomát ennek a kitárulkozásnak, ahol a legfrissebb, de még így is kétnapos videón Orbán a magyar határok védelméről lamentál.

Mivel ennél lejjebb/feljebb ezt a történetet már nem lehet tornázni, a frissítgetést berekesztem. (Természetesen ha a pápa, Elvis vagy a loch ness-i szörny megszólal, azt azért berakom még a cikkbe).