Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szoros szavazást vár a magyar-kormányról készített jelentésről Judith Sargentini

Ez a cikk több mint 5 éves.

A leadott voksok kétharmadára illetve az összes EP-képviselő közötti abszolút többségre (376 fő) van szükség az Orbán-kormányról készített, jogállamiságot vizsgáló jelentés elfogadására, ezért „igen szoros szavazás lesz”, közölte mai sajtóreggelijén Judith Sargentini holland zöldpárti EP-képviselő, a jelentés megbízott referense.

Kiemelte, a jelentés alapjául olyan „nemzetközi szervezetek és bíróságok” véleményei jelennek meg, amelyeket mindenki egyetemesen függetlennek kell, hogy tartson.

Azt mondta, azóta, mióta a jelentés LIBE-bizottság előtti változatát júniusban megszavazták, „számos újabb, aggasztó fejlemény történt” Magyarországon (gondolhatott itt a társadalmi nemek tudományának gyakorlati betiltására, de az MTA vagy a Hír TV ügyére is), amelyek azt üzenik,

„nem látszik semmilyen jele a visszatérésnek a normális demokratikus működéshez.”

Ehhez hozzátette, szerinte „a magyarok ennél többet érdemelnek.”

A jelentés végső elfogadásához, Sargentini szerint, természetesen szükség lesz a Fideszt is magába foglaló Európai Néppárt (EPP) soraiból is támogató szavazatokra. Sargentini szerint elképzelhető, hogy a pártpolitika ebbe is beleszól, de kiemelte, a jelentés fontosabb megállapításaival a Néppártban is „alapvetően mindenki egyetértett.”

Kérdésre válaszolva Sargentini most is éles határvonalat húzott a Magyarország és Lengyelország elleni eljárások között. Azt mondta, az alapvető különbség Budapest és Varsó között az, hogy míg az első az „egy lépést előre, két lépést hátra” taktikát alkalmazza, addig a lengyelek a bírálatok dacára is teljes sebességgel haladnak előre a jogállam lebontásában.

A zöldpárti képviselő szerint a jövő heti vitákkal bevezetett szavazáson egyértelműen elválnak majd a jogállam-ellenes és azt támogató képviselők, hiszen szerinte ilyen helyzetben a „tartózkodás is nem szavazatnak számít” majd.

A jelentés ajánlásai között szerepel az eddig még soha nem alkalmazott 7-es cikkely szerinti eljárás megindítása az Orbán-kormány ellen. Ez egy többlépcsős, folyamatosan értékelt folyamat végén akár az ország szavazati jogának felfüggesztésével is járhatna.

Sargentini most is kiemelte, problémásnak tartja, hogy a 7-es cikkelyes eljárás az egyetlen eszköze, mint ahogy szomorúnak gondolja azt is hogy Magyarország ügyében már az Európai Parlamentnek kellett lépnie.

Orbán Viktor miniszterelnök jövő kedden vesz részt a jelentés EP-vitáján, majd az azt követő szerdán szavaznak arról a képviselők. A 7-es cikkelyes eljárás, ha a folyamat eljut odáig, viszont minden más tagállam teljes egyetértésével lenne csak elindítható Magyarország ellen.

(MTI // Címoldali kép: Wikipédia)