Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Úgy tűnik, egyszerűen betiltaná a kormány a társadalmi nemek szakokat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Úgy tűnik, a kormány egy rendeletmódosítással tervezi megtiltani, hogy társadalmi nemek képzést indítsanak Magyarországon.

A hvg.hu ír a példátlan intézkedésről: alig 24 órát kaptak az egyetemek arra, hogy véleményezzék az Emmi és az Igazságügyi Minisztérium rendeletmódosító előterjesztését, amelynek egyik pontja a társadalmi nemek (más néven gender) szakok betiltása. Minderre akkor kerül sor, amikor a nyári szabadságolás idején értelemszerűen az egyetemeknek nincs érdemi lehetőségük tiltakozni.

Az előterjesztést egy másik tervezett módosítással együtt küldték meg az egyetemeknek, ez a fizetős és nemfizetős képzés közötti határokat tisztázza, kidolgozottan és indoklással. A társadalmi nemek szak tiltásáról szóló előterjesztés nem tartalmaz ilyesmit.

Társadalmi nemek képzést a CEU és az ELTE hirdet meg évről évre (ez utóbbi 2017-ben indult), ha a rendeletmódosítás életbe lép, akkor a jelenlegi, köztük az idén felvett hallgatók még elvégezhetik az egyetemet, új hallgatókat viszont nem lehet már felvenni.

Ha a rendeletmódosítás életbe lépne, az azt jelentené, hogy a társadalmi nemek tudományát innentől nem lehet magyar nyelven tanulni.

Kormánypárti és kormányhoz közeli emberek korábban is kritizálták a képzést, Rétvári Bence, az Emmi államtitkára például azt állította, a gender inkább ideológia, mintsem  tudomány.

Valójában a társadalmi nemek tudománya a férfiak és nők viselkedését, társas kapcsolatait, az ezekhez kötődő jelentéseket, a nemekhez kötődő szerepeket és elvárásokat vizsgálja.

Vagyis olyan kérdéseket, amelyekhez kapcsolódó tudományos eredmények éppen a magyar kormánynak is hasznára válhatnának. Ezt a véleményt fejtette ki egy interjúban Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is.

(hvg.hu)