Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szakszervezet: Az elbocsátásoktól nem lesz „kisebb” a bürokrácia

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nem egyeztettek a szakszervezettel a közigazgatásban dolgozók létszámának csökkentéséről – mondta a hvg.hu-nak Boros Péterné a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Boros Péterné kedden azt követően nyilatkozott a portálnak, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 15-20 százalékos leépítést jelentett be a kormányinfón.

Boros Péternét ugyanakkor nem érte váratlanul a Miniszterelnökség vezetőjének közlése: „Némi iróniával azt mondhatnám, hogy meglepetés akkor ért volna, ha a törvényi szabályok szerint előzetesen egyeztetnek a bejelentésről” –mondta a hvg.hu-nak. A szakszervezetet ugyan bevonták egy tárgyalási folyamatba, amely azonban – mint kiderült – a leépítés esetében csak az érem egyik oldalát jelentette: mint mi is megírtuk, a közigazgatásban dolgozók 2019-re beígért 25 százalékos béremeléséről nemrég újrakezdődtek a tárgyalások.  Most már az is látszik viszont, hogy ennek az ára a mintegy 2-3 ezer embert építő létszámcsökkentés. Erre Gulyás is utalt a kormányinfón: „Nem az a cél, hogy kevesebbet költsenek, hanem, hogy jobban fizetettek legyenek és szűnjenek meg a párhuzamosságot” – mondta a miniszter.

Az elmúlt 10 évben több mint 160 ezer ember maradt ki a közszféra béremeléseiből, ami miatt januárban a Magyarországon dolgozó 17 ezer önkormányzati köztisztviselő mintegy 40 százaléka lépett sztrájkba. A munkabeszüntetés az eredménytelen követelések miatt februárban és márciusban folytatódott.

Amellett, hogy a beígért bérrendezésről sejthető volt, hogy leépítést von maga után, voltak már korábban is arra utaló jelek, hogy elbocsátások várhatók a köztisztviselők és közalkalmazottak között. Még januárban számoltunk be arról mi is, hogy egy, a Létszámleépítések megelőzése és kezelése címen futó uniós pályázat lenyerése után pedzegette a Magyar Nemzet, hogy létszámcsökkentés várhat a szektorra. a Akkor a Nemzetgazdasági Minisztérium tagadta, hogy tömeges elbocsátást terveztek volna el a választások utánra.

Gulyás Gergely és Boros Péterné nincsenek közös nevezőn abban a kérdésben sem, hogy a leépítés-e a megfelelő formája az úgynevezett „bürokráciacsökkentésnek”. A miniszter kedden úgy fogalmazott: „A digitalizáció hatásának következtében ma bizonyos területeken kevesebb munkatárs is elláthatja azokat a feladatokat, amelyekhez néhány éve még többen kellettek.” A szakszervezet vezetője szerint ugyanakkor a jogszabályi környezet jócskán tesz arról, hogy a digitalizációval együtt sem lett érdemben kevesebb a munkája a közszolgáknak, vagyis a bürokrácia maga a leépítéstől nem lesz „kisebb”. Az elnök kiemelte: az MKKSZ ugyan „elkötelezett híve és élharcosa a bürökráciacsökkentésnek”, de ez a jogalkotó, a szabályozásért felelősök feladata. Ugyanis, mint fogalmazott:

„Az íróasztal önmagától nem talál munkát.”

Boros Péterné arról is beszélt, hogy a bürokrácia túlburjánzásával az ügyintézőkön csattan az ostor: ha nem dolgoznak megfelelően, ők fizetik a rendbírságot, őket szidja jogosan az elégedetlen állampolgár, vállalkozó és ők túlóráznak ellentételezés nélkül – mondta. Azt is hozzátette, hogy a csökkentés bizonyos értelemben már régen megtörtént, hiszen az alacsony keresetek és a méltatlan munkakörülmények miatt 3000 kormánytisztviselő már elhagyta a közigazgatás központi szintjét.

Gulyás Gergely előrejelzése szerint részben nyugdíjazások révén a leépítések már januárig megvalósulhatnak, legelőször pedig a minisztériumokban és a közvetlen hozzájuk köthető háttérintézményekben dolgozókat érinti majd a folyamat.

(hvg.hu)

Címlapkép: Mérce