Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elkezdődött a kék sztrájk

Ez a cikk több mint 6 éves.

Csütörtökön reggel nyolc órakor kezdetét vette az önkormányzati köztisztviselők ötnapos (február 15-étől 19-éig három munkanapot felölelő) sztrájkja, melynek keretében 112 hivatalban 7312 munkavállaló tart munkabeszüntetést – közölte Boros Péterné a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke sajtótájékoztatón, Budapesten.

Boros Péterné az MKKSZ 2017. november 29-ei sajtótájékoztatóján. / Kép: Mérce

Boros Péterné elmondta, a sztrájk törvényesen zajlik; mindenki, aki a sztrájkban részt vesz, megjelent a munkahelyén, de a munkát nem vette fel, továbbá kiemelte, a sztrájk ellenére az ügyfelek minden halaszthatatlan ügyet el tudnak intézni a hivatalokban.

Az MKKSZ elnöke hangsúlyozta, hogy ez a sztrájk érdekvédelmi akció, a sztrájkolóknak nincs politikai követelésük és a sztrájknak nincs politikai célja. A sztrájkot annak a több mint 18 ezer önkormányzati köztisztviselő az érdekében hirdették, akiknek tíz éve nem emelkedett a keresetük, a kormány pedig nem ül velük tárgyalóasztalhoz. Azt szeretnék elérni, hogy a jelenlegi 38 500 forintos illetményalap 60 ezer forintra emelkedjen. Kiemelte azt is, hogy 200 ezer közszolgálati dolgozó tíz éve nem részesült bérfejlesztésben. A közalkalmazotti bértábla szerinti bért kapnak a közalkalmazottak, a kormánytisztviselők, a közszolgálati jogviszonyban állók, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók, az egészségügyben műszaki-gazdasági területen vagy a felsőoktatásban dolgozók, és sokan 122 ezer forint nettót keresnek.

Ahogy arról korábban is írtunk, a mostani munkabeszüntetés a második állomása annak a tavaly év végén bejelenetett sztrájksorozatnak, amelyet az MKKSZ havonta növekvő számú sztrájknapokkal helyezett kilátásba, amennyiben nem teljesülnek követeléseik. Januárban két napra állt meg az élet 98 hivatalban, az akkori akcióban összesen 6851 dolgozó vett részt.

A ma kezdődött tiltakozás úgynvezett „kék” sztrájk is egyben, miután a szakszervezet azt kérte, hogy aki támogatni szeretné a sztrájkolókat, és szeretné kifejezni, hogy elégedetlen az állammal, mint munkáltatóval, az a sztrájk idején viselje a szolidaritás kék színét vagy kék színű mosolygó figurát kitűzőként, vagy a közösségi oldalakon ossza meg a kék sztrájkplakátokat, és készítsen kék smiley-s arcképeket az összetartozás jelképéül.

A szolidaritás színe. Forrás: MKKSZ.org.hu

A sztrájkoló dolgozókkal szolidaritást vállalt eddig a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a  Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) Szegedi Tudományegyetemi Intézményi Szervezete, valamint a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezete is. Ezenkívül beállt a kezdeményezés mögé a Magyar Nők Szövetsége is, amelynek elnöke, Alföldi Andrea hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, azért támogatják a sztrájkot, mert „a szakszervezeti követelés nem egyszerűen ágazati kérdés, a közszférában dolgozó nők számarányát figyelembe véve nagyon is nőkérdés”.

Boros Péterné véleménye szerint a kialakult helyzetért a kormány a felelős,amely nem ül tárgyalóasztalhoz a szakszervezettel. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, a kormány megsérti a sztrájktörvényt azzal, hogy nem hajlandó tárgyalópartnert kijelölni a sztrájktörvényben foglalt kötelező egyeztetésre.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, a sztrájk után ismét kezdeményezni fogják a kormányfőnél, hogy jelölje ki azt a személyt, aki tárgyalóasztalhoz ül majd az érdekképviselettel.