Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tovább sztrájkolnak az önkormányzati dolgozók

Ez a cikk több mint 6 éves.

A tervek szerint zajlott az önkormányzati dolgozók január 12-ére és 15-ére ígért kétnapos sztrájkja – tudtuk meg Boros Péternétől, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnökétől.

A munkabeszüntetésben országszerte 98 hivatalban jelentősnek mondható, 6851 dolgozó vett részt.

Mint azt korábban megírtuk, a sztrájkot még november végén helyezte kilátásba az MKKSZ, majd az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács idei utolsó ülésén próbáltak a munkavállalók képviselői  próbálták jobb belátásra bírni a kormány képviselőit, de nem jártak sikerrel. A szakszervezet végül azért döntött a munkabeszüntetés mellett, mert miután megkezdődtek a béremeléseket illető tárgyalások, a kormány a második tárgyalási forduló után kihátrált az egyeztetésből.

A szakszervezet elnöke kérdésünkre elmondta:  a novemberi után egy újabb levelet írt Orbán Viktornak, amelyben tájékoztatta őt arról, hogy lezajlott a kétnapos sztrájk, egyúttal arra kérte a miniszterelnököt, hogy jelölje ki a sztrájktárgyalásokban a kormányzat partnerét.

Noha fő célját nem érte el a tiltakozás, Boros Péterné annyiban mindenképpen sikeresnek értékelte a munkabeszüntetést, hogy az szerinte növelte az ügy társadalmi támogatottságát, és ezt a dolgozók is érzeték. Az elnök ismét megerősítette: mindenfajta politikai szándék nélkül, a törvények teljes körű betartásával zajlott a munkabeszüntetés. Azt pedig „gyenge védekezésnek” nevezte a kormány részéről, hogy az önkormányzati dolgozók bérhelyzetét zászlajára tűző sztrájkot politikai támadásként értékelve söpri a szőnyeg alá.

Bár az MKKSZ elsődleges követelése nyilvánvalóan a bérhelyzet rendezése, az elnök a sztrájk egyik fontos eredményének tartja azt is, hogy

„egyre többen felismerik az önkormányzatiság intézményének, a helyi demokráciának, az igazgatási szolgáltatások és a lakossági részvétel fontosságát, felértékelődését”.

Mint megtudtuk, a kormány egyáltalán nem reagált az MKKSZ novemberi bejelentésére, cikkünk megjelenéséig pedig az elmúlt napok sztrájkjára sem. Ugyanakkor Boros Péterné szerint nemcsak a kormány, hanem parlamenti frakciók és képviselők egyéni felelősségét is érdemes a bérrendezés ügyében feszegetni. Az elnök kérdésünkre elmondta: lehetőséget kértek egy parlamenti vitanap lebonyolítására az önkormányzatiság és az önkormányzati tisztviselők kereseti helyzetének témájában.

Boros Péterné egyúttal azt is közölte: az MKKSZ megkezdi a tiltakozás folytatásának előkészítését, így korábbi terveiknek megfelelően

februárban háromnapos sztrájkot hirdetnek (15-én, 16-án és 19-én), amennyiben a kormány nem hajlandó érdemben reagálni a bérrendezési követelésekre.

A februári munkabeszüntetés úgynevezett „kék”, kiterjesztett sztrájk lesz, amely során a sztrájkban részt nem vevők, vagy a nem közszférában dolgozók is kifejezhetik szolidaritásukat az ügy iránt kék ruha viselésével vagy a kék szín valamilyen feltűnő használatával. Ahogy az elnök fogalmazott, ezzel a lépéssel is nyitnának a felé a 200 ezer dolgozó felé, akiknek az érdekeit eddig is képviselték, de nem tudtak bekapcsolódni a sztrájkba. Boros Péterné azt is hozzátette: a közszolgálati szakszervezeti együttműködés kiterjesztésében számítanak a szakszervezetek konföderációira.