Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Januártól sztrájkokat hirdetnek a közszféra dolgozói

Ez a cikk több mint 6 éves.

Januárban kétnapos, februárban három-, márciusban pedig már négynapos sztrájkot tartanak a közszféra dolgozói, ha az állam nem hajlandó rendezni béreik helyzetét.

A Nemzetgazdasági Minisztérium előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke elmondta, ha a probléma nem oldódik meg, az államigazgatás legalapvetőbb feladatait nem fogja tudni ellátni.

Például a választások lebonyolítása sem fog menni a jelenlegi körülmények között. A szakszervezeti vezető szerint, ha most vasárnap lennének a választások, sok településen elmaradnának, hiszen aggasztó mértéket öltött a szakemberek elvándorlása. Olyan települések is vannak, ahol már a jegyző és az aljegyző is felmondott.

A közszférában dolgozó 680 ezer ember közül senki nem elégedett – jelentette ki Boros. 200 ezer olyan közalkalmazott is van, akinek a bére 10 éve nem emelkedett. Elsődlegesen az ők helyzetét szeretné rendezni a szakszervezet.

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács idei utolsó ülésén a munkavállalók képviselői megpróbálnak erre nézve ígéretet kicsikarni a kormányból, de ha ez nem jön össze, akkor 2018 első hónapjaiban sztrájksorozatot indítanak:

  • januárban 12-én és 15-én,
  • februárban 15-én, 16-án és 19-én,
  • márciusban pedig 7-től 10-ig csak halaszthatatlan anyakönyvi ügyek intézésére engednék be az ügyfeleket.

Az MKKSZ és Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) több kompromisszumos javaslattal érkezett az NGM-hez, újságírói kérdésre Boros Péterné elmondta béremelési kéréseiket évi 30-40 milliárd forintból ki lehetne elégíteni, ami nem okozna semmilyen problémát a költségvetésnek. (Csak összehasonlításképp: az idei költségvetés tervezett kiadási oldala 18541,282 milliárdra rúg, ennek 0,2 százalékát képezi a szakszervezet által kért összeg.)

A sajtótájékoztatót élőben itt közvetítettük: