Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely 15-20 százalékos leépítést jelentett be a közigazgatásban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Jelentős leépítéseket tervez a kormány a közszolgák között – ezt ma jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a rövid nyári szünet után tartott első Kormányinfón.

Gulyás elmondta:

„A digitalizáció hatásának következtében ma bizonyos területeken kevesebb munkatárs is elláthatja azokat a feladatokat, amelyekhez néhány éve még többen kellettek.”

Azt is hangsúlyozta, a leépítések már januárig megvalósulhatnak – részben nyugdíjazások révén. Legelőször a minisztériumokban és a közvetlen hozzájuk köthető háttérintézményekben dolgozókat érinti a folyamat, az itt dolgozó 14 ezer emberből 15-20 százalék leépítése lehet reális a miniszterelnökség vezetője szerint.

A leépítésekkel párhuzamosan a kormány tervezi a megmaradt közszolgák béreinek emelését is:

Nem az a cél, hogy kevesebbet költsenek, hanem, hogy jobban fizetettek legyenek és szűnjenek meg a párhuzamosságot – mondta a miniszter.

Gulyás társadalmi nemek tudomány magyarországi oktatásának tervezett megszüntetéséről is beszél. Elmondása szerint a szakokra jelentkezők alacsony száma „bőven elegendő, már-már kényszerítő” jellegű a szak megszüntetése tekintetében. Gulyás arra is kitért azonban, hogy a kormány nem akar ezen érv mögé bújni: szerinte a kormány nem tártja elfogadhatónak, „hogy biológiai nemek helyett társadalmi nemekről beszéljünk”.

Ez ugyanaz az érv, amelyet tegnap Semjén Zsolt is előhozott, a probléma csupán az, hogy a társadalmi nemek kutatása nem tagadja a biológiai nemek létezését, nem is akarja megváltoztatni, ehelyett azokat a hierarchiákat, normákat, viselkedésmintákat, intézményeket vizsgálja, amelyeket a társadalom hozzárendel a biológiai nemekhez. Tehát például azt vizsgálja, hogy a magyar nők milyen specifikus problémákkal szembesülnek, hogyan összeegyeztető a gyerekvállalás és a munka, stb.

Újságírói kérdésre a miniszter többször is megerősítette, magánegyetemeken, nem magyar akkreditáltságú képzéseken továbbra is folyhatna ilyen képzés, tehát a kormány által nemrégiben Magyarországra hívott amerikai katolikus egyetem, az indianai Notre Dame-on is megmaradthatna a társadalmi nemek szakirány, ahogyan a CEU Amerikában akkreditált képzése is – ez utóbbinak persze az is feltétele, hogy a kormány beleegyezzen a CEU maradásába, melyről Gulyás szerint augusztus végén születhet döntés.

(nyitókép: MTI, Kovács Attila)

Címlapkép: MTI Fotó: Kovács Attila