Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újraindulhat a Magyar Nemzet, megszűnhet a Magyar Idők

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Népszabadság bezárása óta fixen tudjuk, hogy minden és bármi megtörténhet a magyar sajtópiacon – az áprilisi választások után pedig különösen felgyorsultak az események –, a Népszava ma reggel viszont valami egészen új dologgal lepte meg az olvasókat (bár korábban is voltak erre utaló jelek):

információik szerint tényleg újraindulhat a Magyar Nemzet.

Ráadásul a lap úgy tudja, hogy ezzel párhuzamosan viszont bezárnák a Magyar Időket, mivel „a politikai napilapok piaca olyan kicsi Magyarországon, hogy nem lenne semmi értelme megtartani a Magyar Időket”.

A Magyar Nemzet tehát újra kormányközeli lappá avanzsálna.

Korábban a hvg.hu azt írta, hogy a lap augusztus 25-én, vagyis alapításának 80. évfordulóján indulhat újra, és Harrach Péter is ezt nyilatkozta az ATV-nek, a Népszava viszont egy forrására hivatkozva azt írja, kétséges, hogy ilyen rövid idő alatt újra lehet-e építeni egy stabil szerkesztőséget. Információik szerint azért erre némi esély lehet, főleg, mivel a bezárandó Magyar Idők újságírói ülnének át a Magyar Nemzet szerkesztőségébe.

Hogy minderre miért van szükség, azt csak találgatni lehet, beszédes viszont az, hogy míg a Magyar Időket nem auditálták, így lényegében fogalmunk sincs, hogy hány példányban adják el (becslések szerint 3000 fogyhat belőle naponta, a Népszava forrása szerint viszont ennél nagyságrendileg többet adnak el belőle), addig a Magyar Nemzet bezárása pillanatában naponta 13.608 példányban fogyott.

Tüntetők a Magyar Nemzet utolsó számával. Tüntetés 2018. április 21-én. / Mérce

A Magyar Nemzet alig két nappal élte túl az április 8-i választásokat, a G-nap óta erősen ellenzéki hangvételű Simicska-lap meglehetősen drámai módon fejezte be közel 80 éves pályafutását. Egy ideig az LMP-s Ungár Péter fontolgatta, hogy megveszik, ám ez az üzlet sem köttetett meg. Végül Nyerges Zsolt szerezte meg, Simicska Lajos többi cégével együtt. A volt nemzetes újságírók közül többen Magyar Hang-á A túlélő magazin címmel hetilapot indítottak, nyomtatott és online formátumban is elérhető.

A Magyar Idők lassan 3 éve, 2015. szeptember elsején jelent meg először, a Magyar Nemzet volt főszerkesztője, Liszkay Gábor vezetésével (a felvásárolt Napi Gazdaságból alakították át), aki épp az ominózus G-nap után távozott a laptól, és volt nemzetes újságírók mellett a Lánchíd Rádiótól és a Hír TV-től igazolt kollégákat a vállaltan kormányközeli napilaphoz.

via Népszava